Comics Christina Plaka
Μια Γερμανίδα mangaka

Η Christina Plaka -έχει ελληνικές ρίζες- ήταν καλεσμένη στο Comicdom Con, πέρσι στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ώστε να παρουσιάσει τη δουλειά της στο ελληνικό κοινό. Μάλιστα, είχα τη χαρά να συνομιλήσω λίγο μαζί της σε ένα διάλειμμα. Σίγουρα θυμόταν πολύ καλύτερα τα ελληνικά απ’ ό,τι εγώ τα γερμανικά…

Η Christina Plaka, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe, στο Φεστιβάλ Comicdom Con Athens 2016 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Δεξιά της, στο πάνελ ομιλητών, η Ν. Κορεάτισσα Sookyung Yoo. (φωτ.: Μ.Α.)

Περιμένοντας τη Cristina Plaka στο διάλειμμα. (φωτ.: Μ.Α.)
Η Christina Plaka γεννήθηκε τo 1983 στην πόλη Offenbach (Όφενμπαχ). Αν και μεγάλωσε με τους σούπερ ήρωες της Marvel, η πρώτη της επαφή με το manga φαίνεται πως την ενθουσίασε. Πρωτοδημοσίευσε κόμικς στο γερμανικό περιοδικό ιαπωνικού κόμικς Daisuki. Το 2003 δημοσίευσε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Prussian Blue*. Περιγράφει την ιστορία μιας νεανικής σχολικής μπάντας η οποία καταλήγει σε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία.

Η αγάπη της για την ιαπωνική κουλτούρα αποτυπώθηκε και στην επιλογή των σπουδών της. Παρακολούθησε ιαπωνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης ενώ απέκτησε το μεταπτυχιακό της στις σπουδές Manga στο Πανεπιστήμιο Seika του Κιότο. Στη σχολή ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, με το βόλεϋ, πηγή έμπνευσης για το άλμπουμ 192 σελίδων, GOFORIT που μιλάει για μια νεανική ομάδα βόλεϋ. Εκδόθηκε το 2015 από την Carlsen.

Είναι μια από τις σημαντικότερες Γερμανίδες mangaka.
Περισσότερα για τη Christina: http://www.chrisplaka.com/
M. A.
* Το Prussian Blue είναι μια οικονομική και σταθερή σκούρα μπλε χρωστική ουσία. Δημιουργήθηκε τυχαία από τη γερμανική εταιρία Diesbach τον 18ο αιώνα και έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωγραφική ακόμη κι έως την Ιαπωνία! Μέχρι τότε, σπάνια συναντούσες το μπλε χρώμα στους ζωγραφικούς πίνακες γιατί ήταν εξαιρετικά ακριβό. Το κυανούν της Πρωσίας ή κυανούν του Βερολίνου ή Πρώσικο Μπλε χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων από τον Ιάπωνα Χοκουσάι για τις 36 «Όψεις του όρους Φούτζι», από τον Βαν Γκόνγκ στην Έναστρη Νύχτα και στη Μπλε Περίοδο του Πικάσσο.