fbpx
Select Page

Infographics

Aπό τα βασικά γραφιστικά προγράμματα της Adobe είναι το Illustrator. To InDesign μπορεί να μάθει -μέχρι ένα σημείο- και κάποιος που δεν είναι γραφίστας. Tο ίδιο ισχύει και για το Photoshop -με εξαίρεση τους φωτογράφους φυσικά που το παίζουν στα δάκτυλα.

Ωστόσο το Illustrator μόνο ένας γραφίστας/εικονογράφος μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά.

Απαιτεί υψηλό επίπεδο σπουδών, επαγγελματικές γνώσεις σχεδιασμού -για παράδειγμα οι καμπύλες Βézier χρειάζονται εξιδικευμένη δεξιότητα- χρώματος. Θα σας έλεγα επίσης Ελεύθερου Σχεδίου και Ιστορίας της Τέχνης, αλλά μην το πάω τόσο μακριά. 

Χάρτες μου στο Ilustrator για τα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα ODS και The CERN mini-exhibition visit in Greece

Ασπρόμαυρα Infographics μου για το Πείραμα του Ερατοσθένη

Infographics
Ενα σημαντικό κομμάτι πληροφορίας στις εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά site είναι αυτό των Infographics, η οπτικοποίηση δηλαδή κάποιων σημαντικών πληροφοριών της είδησης/άρθρου που δεν μπορούν να αποδοθούν με φωτογραφία, κείμενο ή μότο.

Για παράδειγμα ο σχεδιασμός ενός χάρτη που περιγράφει την εξελιξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης, το στήσιμο δύο αντιπάλων ποδοσφαιρικών ενδεκάδων (ονόματα, θέσεις κ.λπ.) ή τα στατιστικά μιας ενδιαφέρουσας έρευνας. Αυτός ο συνδυασμός εικόνας και λέξεων μόνο μέσω ενός vector προγράμματος μπορεί να αποδοθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι σχεδιάζαμε infographics στις εφημερίδες είχαμε τη μοναδική δυνατότητα από τους γραφίστες της εφημερίδας (Art Director, σελιδοποιoύς, ενθέτες, γραφίστες στην επεξεργασία φωτογραφιών κ.ά.) να μπούμε στην ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδας Αθηνών).

Για να σχεδιαστεί ένα infographic χρειάζονται πολλές δεξιότητες όπως -μεταξύ άλλων- η δημοσιογραφική κατανόηση του κειμένου, η συλλογή των στοιχείων από αυτό ή και άλλες πηγές και σίγουρα η κατανοητή οπτικοποίησή τους. Αυτά θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ένα γράφημα με πραγματικά ενδιαφέρουσες -για τον αναγνώστη- πληροφορίες.

Το γράφημα είναι η «βιτρίνα» του άρθρου: προκαλεί την προσοχή του αναγνώστη, δίνοντάς του σε λίγα δευτερόλεπτα μια σαφή εικόνα για το περιεχόμενο του κειμένου ώστε να αποφασίσει τελικά αν θα το διαβάσει ή όχι

Infographic μου για το National Geographic (πως ήταν η ξηρά και η θάλασσα της Μεσογείου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια) σχεδιασμένο πριν 19 χρόνια ακριβώς (Νοέμβριος 1998) με Illustrator 10 και λίγο Photoshop για τις υφές.

Εχουμε εξαιρετικούς γραφίστες που ειδικεύονται στα infographics, τον Πάνο Κωνσταντόπουλο που εργαζόταν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (έχει γράψει και ένα σχετικό βιβλίο), τον ταλαντούχο Δημήτρη Νίκα που εργαζόταν στα ΝΕΑ τώρα είναι Art Director στο ΕΘΝΟΣ, τον Βαγγέλη Κωνσταντάκο που εργαζόταν στο ΕΘΝΟΣ και αρκετούς άλλους.

Αυτήν τη στιγμή, πλέον εφημερίδων και περιοδικών, ειδησεογραφικά site ζητούν γραφίστες που να ειδικεύονται σε αυτά ενώ πολλές εταιρείες τα χρειάζονται για να επικοινωνήσουν διάφορες πληροφορίες στα social media ή σε διαφημιστικά έντυπα. Γκουγκλάρετε τη λέξη “Infographic” ώστε να πάρετε μια ιδέα της απεριόριστης γκάμας. 

Tα Infographics στο Illustrator
Το Illustrator διαθέτει στα εργαλεία του τα Graph Tools [01]. Με αυτά [02] μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα διαγράμματα, πίτες κ.ά. Το αποτέλεσμα όσον αφορά στο γραφιστικό κομμάτι δεν είναι καθόλου καλό [03], οπότε μετά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία [04]. Aυτού του είδους τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συνήθως σε οικονομικά ή επιστημονικά άρθρα. Για να επεξεργαστείτε σχεδιαστικά ένα γράφημα που δημιουργήσατε με τα Graph Tools, επιλέξτε το, πατήστε Ungroup και μετά ΟΚ στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανιστεί.

Υπάρχουν ωστόσο και γραφήματα που δεν χρειάζονται στατιστικά στοιχεία, όπως ένας χάρτης ή ένα χρονολόγιο για παράδειγμα.
Θα επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερο εξειδικευμένες πληροφορίες. Θα ήθελα να επαναλάβω πως αν σας αρέσει να φτιάχνετε infographics (εγώ τα λατρεύω) και ασχοληθείτε λίγο σοβαρά θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες για επωφελείς συνεργασίες. Επισκεφτείτε το https://greekinfographics.com/ για να πάρετε μια καλή ιδέα τι συμβαίνει στον τομέα αυτό στην Ελλάδα.

Τι καλύτερο από ένα infographic ώστε να τοποθετήσω κάποια γεγονότα μέσα στο χρόνο; 

Μ.Α.

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.