Facebook και γραφίστες (Μέρος 3ο)
Eπεξεργασία και ανέβασμα φωτογραφιών
Η σωστή και στοχευμένη επιλογή εικόνων είναι εξαιρετικά σημαντική στα social media. Σημαντική επίσης είναι η ορθή επιλογή των τελικών διαστάσεων της εικόνας όπως και η επεξεργασία που θα ακολουθήσει.
Η πρώτη ύλη
Πέραν της επεξεργασίας και της επιλογής μιας εικόνας αυτό που είναι βασικό είναι η αρχική φωτογραφία. Όσο και καλοί να είμαστε στη χρήση του Photoshop, μια κακής ποιότητας εικόνα διορθώνεται δύσκολα ή και καθόλου. Γιατί να χάνουμε τον χρόνο μας;
Το ιδανικό θα ήταν το υλικό μας να προέρχεται από φωτογράφο ή -αν δεν είναι εφικτό αυτό- χρειάζεστε μια καλή φωτογραφική μηχανή ή ένα smartphone με δυνατή κάμερα. Δεν είμαστε φωτογράφοι, έχουμε όμως τη δεξιότητα να επιλέξουμε και να αποτυπώσουμε σωστά μια εικόνα, τουλάχιστον όσον αφορά στο καδράρισμα (crop).
Επίσης, μια καλή κάμερα μας απαλλάσει -όσο αυτό είναι δυνατό- από τη χρήση τεχνητού φωτισμού. Παίζουμε και στα δάκτυλα το Photoshop, οπότε με λίγη εξάσκηση μπορούμε να δημιουργούμε αξιοπρεπείς εικόνες. Οι δύο αναρτήσεις που ακολουθούν έχουν δημιουργηθεί από γραφίστρια (κείμενο, γραφικά, φωτογράφηση και επεξεργασία).

Facebook και γραφίστες (Μέρος 3ο)
Διαστάσεις εικόνας
Να θυμήσω εδώ πως το +70% των χρηστών που έχει ενεργό λογαριασμό στο Facebook μπαίνει σε αυτό από κινητά ή tablet. Επίσης, πολλοί μπαίνουν από δημόσια Wifi, πράγμα που σημαίνει πως αρκετές φορές χρησιμοποιούνται εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες.
Οπότε:
1. Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες διαστάσεις εικόνων -και- για οθόνες κινητών
2. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερες εικόνες σε ένα post, ιδανικά, μόνο μία.
3. Σώζουμε την εικόνα μας, jpg και Quality: 8 (High). Αποφύγετε το Quality: 12 (Maximum). Η εικόνα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά. Το Fb δέχεται και .png αρχεία ωστόσο προσέξτε: αν το αρχείο .png είναι μεγαλύτερο του 1Mb πιχελιάζει.

Facebook και γραφίστες (Μέρος 3ο)
Ας τα δούμε περισσότερο αναλυτικά
Διαστάσεις εικόνων
Καταρχάς οι διαστάσεις για το Facebook cover είναι 851 pixels πλάτος x 315 pixels ύψος ενώ για το Facebook profile χρησιμοποιήστε μια τετράγωνη εικόνα 600 x 600 pixels. Δουλέψτε με αυτές ακριβώς τις διαστάσεις για να έχετε τον έλεγχο του τι φαίνεται. Αν το θέμα είναι μεγαλύτερο ή με διαφορετικές διαστάσεις από τις παραπάνω, «αποφασίζει» ο αλγόριθμος του Facebook που θα κόψει την εικόνα σας.
Να έχετε υπόψη πως η εικόνα προφίλ φαίνεται πολύ μικρή οπότε θα πρέπει να είναι καθαρή. Δείτε εδώ ένα παράδειγμα.

Facebook και γραφίστες (Μέρος 3ο)
ΠΡΙΝ, το Facebook Profile είχε φωτογραφία. Λάθος! Ποτέ δεν βάζουμε φωτογραφία στο προφίλ επαγγελματικού Facebook. Δείτε πως φαίνεται μικρή, κάτω από το βελάκι. Έτσι βλέπουν οι χρήστες το προφίλ σας. Φανταστείτε δε πως το βλέπουν στα κινητά: σαν μια μουτζούρα. Επίσης, το Facebook Cover είχε λίγο άσχετη φωτό.
Δέχομαι τις προθέσεις: τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Ωστόσο στα social media πρέπει να είμαστε σαφείς, να δείχνουμε αυτό που θέλουμε να «πουλήσουμε». Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρω πως οι εικόνες που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι δικές μας (βλ. πνευματικά δικαιώματα σε προηγούμενο άρθρο μου).
ΜΕΤΑ: άλλαξα και τις δύο εικόνες. Στο Facebook Profile σχεδίασα ένα «Π» στο Illustrator (αρχικό του ονόματος του εστιατορίου), ενώ επέλεξα καφέ χρώμα (σοβαρό, συντηρητικό, ασφαλές). Δείτε πόσο καλά δουλεύει μικρό, κάτω από το βελάκι. Όσο για το Facebook Cover επέλεξα μια επαγγελματική φωτογραφία -τι άλλο- από το μαγαζί.
Λιγότερες εικόνες, περισσότερη σαφήνεια
Σε ένα σεμινάριο Facebook στα στελέχη marketing και πωλήσεων των Εκδόσεων Σταμούλη, έκανα το εξής: πήρα το τελευταίο τους post και το ανέβασα με τον δικό μου τρόπο ώστε να δείξω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το πως στήνεις κείμενο και εικόνα (content marketing). Να επαναλάβω πως ανέβασα ό,τι και εκείνοι, το ίδιο θέμα ακριβώς. Η δική τους ανάρτηση είχε προσελκύσει 681 άτομα σε έξι ημέρες ενώ η δική μου σε μόλις τρεις ημέρες προσέλκυσε 4324 άτομα. 632% περισσότερη προσέλκυση στο 50% του χρόνου. Χωρίς διαφήμιση όλα αυτά.

Nα τι έκανα για να γίνει αυτό το «μαγικό»
1. Βρήκα φωτογραφία της συγγραφέως: στα social media θέλουν όλοι να βλέπουν άλλους ανθρώπους.
2 Αντικατέστησα τις δύο εικόνες με μία ώστε να είμαι σαφής στο μήνυμά μου. Ορίστε η συγγραφέας, ορίστε και το βιβλίο.
3. Άλλαξα λίγο τη δομή και τη «σελιδοποίηση» του κειμένου.
Φωτογραφίες αναρτήσεων
Χρησιμοποιώ δύο διαστάσεων εικόνες. Για ένα Facebook Business Page που στέλνει κόσμο σε ένα e-shop επικοινωνώ με τετράγωνες εικόνες 1000×1000 pixels ώστε να φαίνεται καθαρά η πληροφορία και κυρίως το προϊόν. Στο Facebook, ενός Cafe Bar για παράδειγμα, δουλεύω με εικόνες 1200 pixels πλάτος x 628 pixels ύψος, ιδανική διάσταση για κινητά. Γενικά, μην χρησιμοποιείτε εικόνες μικρότερου πλάτους των 600 pixels.
Τέλος μπορείτε -και καλό είναι- να χρησιμοποιείτε γραφικά μέσα στην εικόνα σας, καλύπτοντας ωστόσο λιγότερο από το 20-25% αυτής. Αν θελήσετε να προωθήσετε ένα post με μια εικόνα γεμάτη γραφικά, το Facebook, ίσως αρνηθεί να σας διαφημίσει. Αυτό, δυστυχώς, δημιουργεί πρόβλημα όταν η εικόνα μας είναι ένα infographic.
Μπορείτε να μπείτε στο Βοήθεια του Facebook και να δείτε προτεινόμενες διαστάσεις. Θα επανέλθουμε στο θέμα των εικόνων στο Facebook και σε άλλο κείμενο.