fbpx
Select Page

Adobe InDesign

Δημιουργία σελιδοδείκτη σε πολυσέλιδο έντυπο // Αυτόματη αρίθμηση

Το InDesign, το σελιδοποιητικό πρόγραμμα της Adobe είναι ένα μοναδικό πια εργαλείο -έχει υπερκεράσει εδώ και χρόνια το QuarkXpress- ώστε να δημιουργήσετε πολυσέλιδα έντυπα, είτε προς εκτύπωση, είτε ως ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Ενα σημαντικό κομμάτι που θέλει ρύθμιση από την αρχή, είναι αυτό του σελιδοδείκτη. Προσωπικά, πάντα έδινα σημασία στο πως θα σχεδιάσω τον σελιδοδείκτη ενός βιβλίου, περιοδικού ή εφημερίδας. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και καλό είναι να πειραματιστείτε με διάφορους σελιδοδείκτες μέχρι να καταλήξετε.

Απλά μην ξεχνάτε πως ο ρόλος του σελιδοδείκτη είναι περισσότερο λειτουργικός παρά διακοσμητικός. Το InDesign με μια απλή ρύθμιση στην αρχή, δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεται αυτόματα ο αύξων αριθμός του Σελιδοδείκτη (Σελίδα1, Σελίδα, 2… Σελίδα160 κ.ο.κ.) ακόμα και αν στη μέση της επεξεργασίας αφαιρεθούν ή προστεθούν σελίδες.

Ας δούμε πως γίνεται η ρύθμιση του αυτόματου σελιδοδείκτη.

Ξεκινάμε το έντυπό μας, δίνοντας τις πρώτες ρυθμίσεις [New Document].

Στο μενού που εμφανίζεται μην ξεχάσετε να επιλέξετε το Facing Pages, αλλιώς δεν θα εμφανιστούν στα Margins (Περιθώρια) οι επιλογές Inside και Outside. Αν το έντυπο έχει πολλές σελίδες και είναι προορισμένο να βιβλιοδετηθεί με ράχη δώστε στο Inside (το μέσα μέρος της σελίδας, είτε αυτή είναι αριστερή, είτε δεξιά) λίγο μεγαλύτερη τιμή από το Outside (πριν την ενέργεια πατήστε στο σύμβολο της αλυσίδας στη μέση ώστε να μπορείτε να δώσετε διαφορετικές τιμές).

Κάποιοι γραφίστες το ξεχνούν αυτό με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δυσκολεύεται να διαβάσει το τέλος (σε αριστερή σελίδα) ή την αρχή των αράδων (σε δεξιά σελίδα) γιατί διπλώνει η σελίδα προς την ράχη.

Δώστε επίσης τη ρύθμιση για τα ξακρίσματα [Βleed] από 2 έως και 5mm. Συνεννοηθείτε για αυτήν τη μέτρηση με το Τμήμα Prepress/Προεκτύπωσης του τυπογράφου, αλλά συνήθως επιλέγουμε τιμή μεταξύ αυτών των διαστάσεων.

Στα βιβλία που το φόντο είναι λευκό και δεν έχει φόντο για ξάκρισμα επιλέξτε μόνο 2mm για βοήθεια στο μαχαίρι.


Δημιουργία Σελιδοδείκτη

Πηγαίνουμε στο Window (επάνω) και επιλέγουμε το Μενού PAGES.
Κάνουμε double click σε μία από τις δύο σελίδες Α-Master, αυτές είναι οι Πρότυπες Σελίδες.

Κάποιοι γραφίστες το ξεχνούν αυτό με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δυσκολεύεται να διαβάσει το τέλος (σε αριστερή σελίδα) ή την αρχή των αράδων (σε δεξιά σελίδα) γιατί διπλώνει η σελίδα προς την ράχη.

Ό,τι εντάξουμε σε αυτές θα εμφανίζεται αυτόματα σε όλες τις σελίδες του εγγράφου μας (πλαίσια κειμένου, οδηγοί, σελιδοδείκτες κ.λπ.) ακόμη και αν τις προσθέσουμε αργότερα.
Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπετε ένα τυπικό παράδειγμα Master σελίδων.

Έχω βάλει από έναν Οδηγό στη μέση κάθε σελίδας ενώ στο κάτω μέρος αριστερά έχω βάλει τον Σελιδοδείκτη της Αριστερής Σελίδας. Αντίστοιχα έχω βάλει στη Δεξιά Σελίδα τον Σελιδοδείκτη της κάτω δεξιά.
Προσοχή: ο κάθετος οδηγός που έχω βάλει δεν έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της σελίδας, αλλά στο κέντρο μεταξύ των περιθωρίων που βρίσκονται αριστερά και δεξιά αυτού.

Όπως θα προσέξατε στους σελιδοδείκτες της  Α-Μaster δεν έχω βάλει αριθμό, αλλά το γράμμα «Α».

Για να το κάνω Σελιδοδείκτη πάω πρώτα σε αυτόν της αριστερής Σελίδας, τον επιλέγω και πατάω: Type>Insert Special Character>Markers>Current Page Number. Μετά κάνω το ίδιο στον Σελιδοδείκτη δεξιά. Έτοιμο!

Όσες σελίδες και να προσθέσετε στο έγγραφό σας, αυτές θα βγουν με αύξοντα αριθμό (αυτόματη αρίθμηση) με τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και στη θέση που ορίσατε στις Master Pages.

Προσοχή: Το πλαίσιο κειμένου του Σελιδοδείκτη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τουλάχιστον τρία γράμματα της γραμματοσειράς που επιλέξατε. Το πρόγραμμα υπολογίζει το χώρο που χρειάζεστε για αρίθμηση μέχρι 999.
 
 
M.A
 
 
 
Για την:
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

InDesign // Export>PDF

Ενεργά links στο PDF αρχείο σας

Tips για δημιουργία βιογραφικού

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.