fbpx
Select Page

Tips για δημιουργία Βιογραφικού

Ο Αύγουστος είναι ο ιδανικός μήνας να σχεδιάσετε τις επαγγελματικές κινήσεις της χρονιάς (που ξεκινάει με τις βροχούλες του Σεπτεμβρίου και τα δοκιμαστικά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων). Παραδόξως βλέπω συχνά αγγελίες -πολλές φορές σε καθημερινή βάση- για γραφίστες, αρκετές από σοβαρές εταιρίες. Μπορείτε να τις λαμβάνετε κι εσείς στο email σας αν γραφτείτε στο newsletter του kariera.gr και του indeed.com. Λόγω της αυξημένης ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας και των χαμηλών μισθών (βλ. αλλαγή εργασίας), υπάρχει μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά στις αποστολές βιογραφικών. Αυτός είναι και ο λόγος που το Βιογραφικό Σημείωμά μας (αναφέρεται και ως C.V. από το λατινικό Curriculum Vitae) πρέπει να ξεχωρίζει.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή: να ξεχωρίζει γιατί είναι «διαβαστερό» και σαφές. Όχι «παρδαλό» ή «εντυπωσιακό». Απλό και σωστά δομημένο. Μην βάζετε φόντο ποτέ, αφήστε το λευκό, χρησιμοποιώντας μαύρο γράμμα, όχι μικρότερο των 11pt (να έχετε υπόψη πως στους άνω των 40 ετών ξεκινάει η πρεσβυωπεία). Σας ενημερώνω πως τα βιογραφικά με φόντο και γράμμα «τρύπα» ή ακόμα χειρότερα, κείμενο με σκιά(!) δεν μπαίνει κανείς σε κόπο να διαβάσει, ειδικά σε μια ανοιχτή αγγελία: ο άνθρωπος που θα τα αξιολογήσει σε πρώτη φάση έχει να δει εκατοντάδες C.V. σε περιορισμένο χρόνο.

Όσο και σπουδαία πράγματα να έχετε κάνει στη μέχρι τώρα καριέρα σας, το βιογραφικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις τρεις σελίδες. 
Συντάξτε με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το βιογραφικό σας και τονίστε τις δεξιότητες που ενδιαφέρουν την κάθε εταιρία ξεχωριστά. Το επάγγελμά μας έχει πολλές εξειδικεύσεις: γραφίστας για τυπογραφείο, για prepress, σε διαφημιστική, σε εκδοτική, για web design και social media, για εικονογράφηση, συσκευασία, μόδα, animation κ.λπ.

Μην στέλνετε παντού βιογραφικά, δεν κάνουν όλες οι θέσεις για εσάς. Είναι «μικρός» ο χώρος και υπάρχει περίπτωση να «καείτε». Διαβάστε προσεκτικά την αγγελία, στείλτε στοχευμένα και σύμφωνα με τα επαγγελματικά σας προσόντα τη δεδομένη στιγμή.

Τεχνικά στοιχεία
Προσθέστε links με εικόνες από το portfolio σας στο αρχείο pdf του βιογραφικού σας.
Θα σας άρεσε η ιδέα, ο αποδέκτης του βιογραφικού σας, να πάταγε σε διάφορα σημεία  του C.V. σας και να άνοιγαν online εικόνες με τη δουλειά σας; Είναι σχετικά εύκολο.

Σας προτρέπω καταρχάς να σχεδιάσετε το βιογραφικό σας σε ένα σελιδοποιητικό πρόγραμμα και όχι στο Corel ή το Illustrator. Έχω δει και βιογραφικά στο Photoshop, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα. Στο InDesign έχετε τα πλεονεκτήματα του σωστού συλλαβισμού, της στοίχισης και του εύκολου re-design. Μπορείτε να ενημερώνετε πιο εύκολα τα κείμενα, προσθέτοντας τις νέες σας δεξιότητες σε βάθος χρόνου π.χ. από ένα σεμινάριο. Επίσης μπορείτε να βάλετε επιμέρους links στο βιογραφικό σας, δείχνοντας ένα δείγμα της δουλειάς σας (portfolio), μια online αναφορά για εσάς (π.χ. μια έκθεση που λάβατε μέρος, ένα βραβείο που κερδίσατε κ.λπ.). 

Προσοχή: όπου έχετε Link χρωματίστε τη λέξη μπλε ή γίνετε πιο περιφραστικοί, γράφοντας «Πατήστε εδώ», «Περισσότερες πληροφορίες εδώ» κ.λπ. Δείτε πως γίνεται.

Tips για δημιουργία βιογραφικού

Ιδανικό θα ήταν να έχετε ανεβάσει το portfolio σας σε μια κοινωνική πλατφόρμα ή ακόμα καλύτερα σε ένα δικό σας site. Ωστόσο υπάρχει η εύκολη και γρήγορη λύση: μπορείτε να ανεβάσετε jpg ή png εικόνες της δουλειάς σας (δέχεται και video) στο LightShot (https://app.prntscr.com) και να πάρετε από εκεί links του τύπου https://prnt.sc/dcebwr (το όνομα βγαίνει από το print screen). Στην εικόνα που ακολουθεί ανέβασα το μενού ενός συνεργάτη μου εκεί ώστε να πάρω ένα link και να το προσθέτω στις αναρτήσεις του στο Facebook (Δείτε το μενού μας ΕΔΩ). Οι εφαρμογές είναι αναρίθμητες.

Tips για δημιουργία βιογραφικού

Σώζωντας το αρχείο μας InDesign σε pdf

Tελειώσατε με τη σύνταξη του βιογραφικού σας, έχετε τσεκάρει για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Στείλτε το -οπωσδήποτε- και σε έναν φίλο, φίλη σας να ρίξει μια τελευταία ματιά. 

Είστε έτοιμοι! Εχετε βάλει links σε διάφορα σημεία του βιογραφικού και σώζετε τελικό pdf. Προσέξτε λίγο: για να πάρει το pdf αρχείο τα links που βάλατε στο InDesign θα πρέπει στο μενού που εμφανίζεται να επιλέξετε στο κάτω μέρος την εντολή Hyperlinks. Επίσης, σώστε σε υψηλή ανάλυση (Adobe PDF Preset: Press Quality) γιατί τα βιογραφικά που επιλέγονται συνήθως τυπώνονται για να δοθούν στο Μεγάλο Κεφάλι, σε αυτόν δηλαδή που θα αποφασίσει αν θα σας καλέσουν σε συνέντευξη.

Tips για δημιουργία βιογραφικού

Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε το βιογραφικό σας (αρχείο pdf) στο [email protected] για μια γρήγορη αξιολόγηση (της εικόνας και της δομής, όχι του περιεχομένου) με σύντομες παρατηρήσεις. Θα απαντήσω σε όλους.
Δείτε αν θέλετε το δικό μου βιογραφικό εδώ
Καλή επιτυχία 🙂

Μ. Α,

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.