InDesign // Export>PDF
Προετοιμασία αρχείου για εκτύπωση
Το φορμά PDF (Portable Document Format) είναι η εξέλιξη του συστήματος Camelot που δημιούργησε ο John Warnock, συνιδρυτής της Adobe to 1991. Το φορμά PDF είναι ουσιαστικά ανοικτό για όλους (ανοικτό πρότυπο) από το 2008. Μέχρι τότε ήταν υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Adobe.
InDesign
Από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό ενός εντύπου, είτε αυτό είναι μια επαγγελματική κάρτα, είτε ένα πολυσέλιδο έντυπο, πρέπει να ορίσουμε κάποιες παραμέτρους. Αυτές είναι σημαντικές και χρειάζονται μεταξύ άλλων για να κλείσουμε σωστά το αρχείο μας σε format PDF. Αρχικά ορίζουμε το Bleed (ξάκρισμα) του εγγράφου μας. Συνήθως αυτό είναι μεταξύ 2 έως 5 χιλιοστά. Ρωτήστε τον τυπογράφο σας πόσο ξάκρισμα τον εξυπηρετεί.
ΤΙP: Στο μενού Νew Document στο InDesign επιλέξτε το Facing Pages. Όπως θα δείτε αλλάζουν οι επιλογές στο Margins (Oδηγοί). Πριν το πατήσετε οι επιλογές ήταν: Top, Bottom, Left και Right.
Τώρα αυτό άλλαξε, οι επιλογές είναι: Top, Bottom, Inside και Outside. Αυτό σας βοηθά σε ένα πολυσέλιδο έντυπο να ορίσετε στις σελίδες, είτε είναι δεξιές, είτε αριστερές, μεγαλύτερο περιθώριο προς τα μέσα ώστε να διαβάζεται το κείμενο παρά τη βιβλιοδεσία. Συνήθως το χρησιμοποιώ σε έντυπα με βιβλιοδεσία Ράχη.

Όταν τελειώσετε με τον σχεδιασμό του εντύπου σας στέλνετε το τελικό προσχέδιο στον πελάτη για να το εγκρίνει. Αμέσως μετά, το ετοιμάζετε για εκτύπωση. Ανάλογα το είδος του εντύπου και ανάλογα τη συνεννόηση που έχετε κάνει με τον τυπογράφο σώζετε το αρχείο σας σε PDF. Σας δίνω ωστόσο τις βασικές παραμέτρους.
File>Export (cmd+E). Στο μενού που εμφανίζεται πρώτο προσέξτε τα εξής.
Πάνω επιλέγετε Press Quality. Στο Range βάζετε τις σελίδες που θέλετε να κλείσετε προς εκτύπωση ή αφήνετε ως έχει:
All (όλες οι Σελίδες του Εγγράφου). Από κάτω ακριβώς, στα spreads ορίζετε αν θέλετε να κλείσετε το αρχείο σε μονές σελίδες ή σαλόνια. Αν θέλετε σε μονές σελίδες ΔΕΝ τσεκάρετε το spreads. Το δεύτερο συνηθίζεται όταν δουλεύετε ένα τετρασέλιδο έντυπο (δίπτυχο) οπότε το ένα σαλόνι είναι το Οπισθόφυλλο (4η Σελίδα) συν το Εξώφυλλο (1η Σελίδα) μαζί. Το δεύτερο σαλόνι είναι οι εσωτερικές σελίδες (2η και 3η).
Aν επιλέξετε να εξάγετε το αρχείο σε σαλόνια μην ξεχάσετε να βάλετε μια διακεκομμένη γραμμή στη μέση του αρχείου σας ώστε να ορίσετε το δίπλωμα.
Τσεκάρετε στα Options το View PDF after Exporting ώστε να σας ανοίξει το αρχείο στο Adobe Acrobat Pro για ένα τελευταίο τσεκάρισμα (το «έξυπνο» interface του Acrobat βοηθά στο να εντοπίσουμε πιθανά λάθη που δεν είδαμε στο InDesign).
Μετά από αυτές τις ρυθμίσεις πηγαίνετε αριστερά και πατάτε στο Marks and Bleeds. (Σταυροί κοπής και ξακρίσματα) Αλλάζει το Μενού. Τσεκάρετε στο Crop Marks και κάτω το Use Document Bleed Settings, ορίζετε δηλαδή ως διάσταση ξακρίσματος τις αρχικές ρυθμίσεις που δώσατε το αρχείο InDesign.


Από την εμπειρία μου τόσα χρόνια έχω δει πως αυτές οι ρυθμίσεις είναι αρκετές ώστε το αρχείο να φύγει σωστά. Κατά 90% αυτές χρησιμοποιώ. Ωστόσο κάποιες λίγες φορές έχω δώσει περισσότερο σύνθετες ρυθμίσεις που είτε «απαιτούσε» κάποιο ιδιαίτερο έντυπο (με Pantone, με ασπρόμαυρες εικόνες σε έγχρωμο έντυπο κ.λπ.), είτε γιατί μου το ζήτησε το pre press. Σε επόμενο άρθρο θα μπούμε στα πιο βαθιά με τα αρχεία PDF.
Μ. Α.