Χαρτί Velvet
Το γνωστό σε όλους χαρτί… Ας το γνωρίσουμε καλύτερα!
Τι είναι το Velvet;
Το Velvet είναι χαρτί με επίστρωση που δίνει μια μικρή λάμψη και πιο ζωντανά χρώματα, ενώ δίνει στην εκτύπωση μια πολύ κομψή εμφάνιση και απαλή (ματ) αίσθηση στην αφή. Το Velvet είναι μαζί με το Illustration το γνωστότερο χαρτί το οποίο συναντάμε περισσότερο από κάθε άλλο σε εκτυπώσεις, όπως διαφημιστικά φυλλάδια, κάρτες, αφίσες, folder, καταλόγους και άλλες πολλές εφαρμογές, σε οποιαδήποτε διάσταση, σχήμα ή ποσότητα επιθυμούμε.
Είναι ανακυκλώσιμο και ιδανικό για εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας. Παρόλη τη λεία επιφάνεια του είναι εγγράψιμο με τα περισσότερα στυλό διαρκείας.
Γραμμάρια που παράγεται: 90gr, 100gr, 115gr, 135gr, 150gr, 170gr, 200gr, 225gr, 250gr, 275gr, 300gr, 350gr, 400gr
Τι εφαρμόζουμε;
Στο Velvet μπορούν να εφαρμοστούν αρκετές μετεκτυπωτικές εργασίες όπως είναι το καλούπι , το Λαμιναρισμένα, το Γκοφρέ (ή αλλιώς Αναγλυφοτυπία), η ματ Πλαστικοποίηση, το Τοπικό UV, η Πίκμανση, το βαμμένο Σόκορο και άλλες.
Ενώ στις τεχνικές εκτύπωσης δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το χαρτί μας δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης με Offset, με Θερμοτυπία αλλά και με Θερμογραφία. Δυστυχώς όμως για τους λάτρεις του Letterpress θα πρέπει να επιλέξουν άλλο χαρτί καθώς είναι ο μόνος περιορισμός του.
Συνδυασμοί στο Velvet
Όπως όλα τα χαρτιά έτσι και το velvet μπορεί να δεχτεί αρκετούς συνδυασμούς τεχνικών αλλά δεν θα μπορούσε να μην έχει και περιορισμούς. Ας δούμε ενδεικτικά κάποιους από αυτούς.
Μπορούμε στο velvet να συνδυάσουμε το Γκοφρέ με τη Θερμοτυπία ή το Τοπικό UV και να μας δώσει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Ένας φανταστικός συνδυασμός είναι το βαμμένο Σόκορο σε Λαμιναρισμένα χαρτιά και όλο αυτό να συνδυαστεί με μία Θερμοτυπία.
Άρα αμέσως αμέσως, έχουμε συνδυασμό τριών τεχνικών εκτύπωσης και δύο μετεκτυπωτικές εργασίες. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με ένα καλούπι που να ταιριάζει στην εργασία και το θέμα μας, είτε επιλέγοντας το από τα 100 περίπου έτοιμα σχεδιά μας, είτε δημιουργώντας ένα νέο.
Τι περιορισμούς έχουμε;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική του Letterpress και αυτό γιατί η τεχνική του Letterpress εφαρμόζεται σε πιο μαλακά και απορροφητικά χαρτιά.
Ο περιορισμός που ισχύει σε όλα τα χαρτιά είναι να εφαρμόσουμε το Γκοφρέ ή τη Θερμογραφία σε Λαμιναριστά χαρτιά. Αυτό γιατί και στις δύο περιπτώσεις, η διόγκωση των τεχνικών θα χαθεί με την πίεση που δέχονται τα χαρτιά με το Λαμινάρισμα.
Έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον τυπογράφο μας, για να ξέρουμε κατά πόσο ο συνδυασμός των τεχνικών που έχουμε επιλέξει είναι ο σωστός, αν οι τεχνικές εφαρμόζονται σωστά και αν το αποτέλεσμα που φανταζόμαστε θα είναι το αναμενόμενο.
Δείγματα με Velvet
Τεχνικές Εκτύπωσης Χαρτιού

Θερμοτυπία

Γκοφρέ

Θερμογραφία

Offset