fbpx
Select Page

Η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας

Επαγγελματικές κάρτες τυπωμένες σε ειδικό χαρτί με εξειδικευμένη διαδικασία εκτύπωσης πιασμένες με μεταλλικό ματαλάκι επάνω σε ξύλινη επιφάνεια.

Ιστορία της επαγγελματικής κάρτας “Visiting Cards”

Η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας ξεκινάει από την Κίνα του 15ου αιώνα.Η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας ξεκινάει στην Κίνα τον 15ο αιώνα.

Έμποροι και εύποροι επιχειρηματίες τις χρησιμοποιούσαν προκειμένου να καταφέρουν να κανονίσουν μία συνάντηση με το άτομο που τους ενδιέφερε. Συνήθως έδιναν τις κάρτες τους στους υπηρέτες και εκείνοι με τη σειρά τους τις έδιναν στους αφέντες τους. Τέλος, μετά τη συλλογή των καρτών, γινόταν η επιλογή για το ποια άτομα θα δεχόντουσαν να συναντήσουν.

Στην πραγματικότητα ήταν ο “παππούς” της επαγγελματικής κάρτας με τη μορφή και τη χρήση που γνωρίζουμε σήμερα.

Αυτού του είδους οι κάρτες ονομαζόντουσαν “Visiting cards” (Κάρτες επισκέψεων), είχαν πολύ μικρό μέγεθος και ήταν απολύτως απαραίτητες αν κάποιος ήθελε να καταφέρει να κανονίσει μία επίσκεψη-συνάντηση.

 

 

Ιστορία της επαγγελματικής κάρτας “Trade cards”

Η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας στην Ευρώπη του17ου αιώνα.Τον 17ο αιώνα και κυρίως κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Louis XIV της Γαλλίας (1643 – 1715), χρησιμοποιήθηκε ένα λίγο διαφορετικό είδος από τους ευγενείς και τους αριστοκράτες. Το μέγεθός τους θύμιζε περισσότερο τραπουλόχαρτο και οι περισσότερες είχαν εντυπωσιακές ειδικές επεξεργασίες (κάποιες διέθεταν μέχρι και φύλλα χρυσού)!

Μερικές από τις βασικές χρήσεις ήταν η διανομή των καρτών ως προάγγελος της έλευσης του ευγενή σε κάποιο μέρος ή τις έδιναν (όχι οι ίδιοι οι ευγενείς, αλλά το υπηρετικό προσωπικό) σε συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να κανονιστεί μία συνάντηση μεταξύ του ευγενούς και του ατόμου που ο ίδιος επιθυμούσε. 

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε και η χρήση των λεγόμενων “Trade Cards” (Κάρτες συναλλαγών) ή αλλιώς ο… “πατέρας” της επαγγελματικής κάρτας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πρόκειται για άλλη μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της επαγγελματικής κάρτας. Στη μία πλευρά αναγράφονταν τα στοιχεία μιας εταιρείας και στην άλλη ήταν ζωγραφισμένος ένας χάρτης που έδειχνε το που ακριβώς εδρεύει η εταιρεία. Αυτό συνέβαινε επειδή εκείνη την περίοδο, ακόμα και στις μεγαλουπόλεις της εποχής, δεν υπήρχαν διευθύνσεις και η ονομασία των δρόμων δεν ήταν διαδεδομένη. Έτσι ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να φτάσουν στο μέρος που επιθυμούσαν. 

Από τον 18ο αιώνα και μετά, η χρήση των επαγγελματικών καρτών άρχισε να γίνεται όλο και πιο ευρεία και οι κάρτες άρχισαν να αποκτούν το σχήμα και να αναφέρουν τα στοιχεία τα οποία συναντούμε συνήθως και στις σύγχρονες επαγγελματικές κάρτες.

 

 

Ιστορία της επαγγελματικής κάρτας “Business cards”

Portfolio επαγγελματικών καρτών με διάφορα χαρτιά και τεχνικές εκτύπωσης.Κάπου εδώ φαίνεται σιγά-σιγά να ξεκινάει η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα.

Το πιο πιθανό είναι πως η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ανάγκη για επικοινωνία έφεραν στο προσκήνιο τις γνωστές σε όλους μας “Business cards” (επαγγελματικές κάρτες).

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως οι “Business cards” είναι η… “ένωση” (ή ο συνδυασμός αν προτιμάτε) των “Visiting cards” και των “Trade cards”. Αν και θα επρόκειτο για υπεραπλούστευση, δεν θα απείχε πολύ από την αλήθεια, αφού ο βασικός λόγος της δημιουργίας τους ήταν η κάλυψη των αναγκών τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό (αρκετές φορές) επίπεδο.

 

Το μέγεθός τους ποικίλει αν και τα συνηθέστερα μεγέθη είναι 8 με 9 εκ. πλάτος και 5 με 5,5 εκ. ύψος. Το χαρτί τις περισσότερες φορές είναι velvet στα 350 gr και διαθέτουν πλαστικοποίηση. Φυσικά δεν λείπουν οι επαγγελματικές κάρτες σε διάφορα μεγέθη, σχήματα, χαρτιά και ειδικές εργασίες, που τις καθιστούν ξεχωριστές και μοναδικές. 

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή στις “Business cards” (επαγγελματικές κάρτες) δίνουν οι Ιάπωνες.

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου οι επαγγελματικές κάρτες ονομάζονται meishi (名刺), αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και έχουν μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της επαγγελματικής κάρτας.

Συνήθως στη μία πλευρά τα στοιχεία είναι τυπωμένα με Ιαπωνικούς χαρακτήρες ενώ στην άλλη τα στοιχεία έχουν γραφτεί με λατινικούς. Πάνω (συνήθως αριστερά) με τη μεγαλύτερη γραμματοσειρά εμφανίζεται η επιχείρηση, στο κέντρο (με μικρότερους χαρακτήρες) εμφανίζεται η θέση που κατέχει κάποιος στην εταιρεία και τέλος κάτω (συνήθως προς τα δεξιά) αναφέρονται το ονοματεπώνυμο και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας.

Μέχρι εδώ καλά… δεν υπάρχει κάτι το αξιομνημόνευτο. Εκεί που αρχίζουν τα “περίεργα” είναι στο πως αντιμετωπίζουν τις “Business cards” και η “ιεροτελεστία¨ που ακολουθείται όταν κάποιος δίνει την επαγγελματική του κάρτα σε κάποιον άλλο.

Αυτός που προσφέρει την κάρτα του, την πιάνει και με τα δύο χέρια από τις δύο επάνω πλευρές και τη δίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται και να διαβάζονται τα στοιχεία. Αυτός που παίρνει την κάρτα πρέπει να την πιάσει και με τα δύο του χέρια από τις δύο κάτω γωνίες. Αν με τα δάχτυλά του κρύψει τα στοιχεία της κάρτας θεωρείται έλλειψη σεβασμού, ενώ όταν την πάρει στα χέρια του πρέπει να διαβάσει τα στοιχεία και να πει: “houdai itashimasu” που σημαίνει “δέχομαι την κάρτα σας” (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).

Η κάρτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διπλωθεί, να τσακιστεί, να φθαρεί ή να μπει στις τσέπη του παντελονιού (ειδικά στις πίσω), αφού όλα αυτά θεωρούνται τρομακτική αγένεια.

Υπάρχει η άποψη ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στη “Meishi” είναι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και στο άτομο που ανήκει. Η φύλαξή της πρέπει να γίνεται σε ειδικές δερμάτινες θήκες με μεγάλη προσοχή. Στην περίπτωση της ανταλλαγής καρτών αυτός που έχει κατώτερη θέση δίνει την κάρτα του πιο χαμηλά από το σημείο που του προσφέρει την κάρτα του κάποιος ανώτερος. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κάρτα παραμένει σε εμφανή θέση επάνω στη δερμάτινη θήκη, ενώ αν κάποιος πάρει πολλές κάρτες, επάνω στη θήκη βάζει την κάρτα του ανώτερου και δίπλα τις υπόλοιπες.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι επαγγελματικές κάρτες είναι μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή της επιχειρηματικότητας (γενικώς) και πως η ανταλλαγή καρτών με τους καταπληκτικούς Ιάπωνες… χρήζει ιδιαίτερης προσοχής (ειδικώς)!

 

Η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας “Το μέλλον”

Επαγγελματικές κάρτες σε χαρτί 380gr ανακυκλώσιμο από άμυλο πατάταςΜε τη ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, προκύπτει εύλογα το ερώτημα αν οι “Business cards” (επαγγελματικές κάρτες) έχουν λόγο ύπαρξης στην εποχή μας. Η αλήθεια είναι ότι ίσως να μην παίζουν πλέον τόσο σημαντικό ρόλο όσο τον 15ο, 17ο ή 19ο αιώνα, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι για κάθε επαγγελματία που θέλει να θεωρείται πλήρης.

Σύμφωνα με το site Statistic Brain, τυπώνονται ετησίως περίπου 10 ΔΙΣεκατομμύρια “Business cards” (επαγγελματικές κάρτες). Σε κάποιες μάλιστα ενσωματώνεται και η σύγχρονη τεχνολογία με τη μορφή QR codes ή NFC tags, ενώ πλέον στα στοιχεία αναφέρονται και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τα social media κλπ.

Από ότι φαίνεται οι επαγγελματικές κάρτες θα συνεχίσουν, για πολλά χρόνια ακόμα, να κατέχουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ενώ δεν θα πάψουν να “προσαρμόζονται” στις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο η ιστορία της επαγγελματικής κάρτας στις μέρες μας να αποκτά νέες σελίδες από εταιρείες όπως η Kartomania.gr που εφαρμόζουν πρωτοποριακές τεχνικές και συνδυάζουν τη νέα τεχνολογία με τις κλασικές μεθόδους.

 

Επαγγελματικές κάρτες σε πολυτελή χαρτιά, με εξειδικευμένες εργασίες, τυπωμένο QR code και ενσωματωμένο NFC tag, είναι μόλις μερικές από τις προτάσεις της Kartomania.gr που μπορούν να κάνουν τον κάθε επαγγελματία να ξεχωρίζει και να διακρίνεται για το γούστο του, την καλαισθησία του και τον επαγγελματισμό του.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να καλύψουμε κάθε ανάγκη σας!

Ιστορία της επαγγελματικής κάρτας                   Ιστορία της επαγγελματικής κάρτας

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.