fbpx
Select Page

Αναζήτηση εργασίας

Αν και η ανεργία χτυπά κόκκινο (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι κάτι κοντά στο 20%) παρατηρώ πως στο κομμάτι το δικό μας, στους γραφίστες δηλαδή, υπάρχει μια σχετική ζήτηση. Δεν κρίνω τις θέσεις ποιοτικά μα ποσοτικά. Το ίδιο συμπέρασμα θα βγάλετε και εσείς αν -μεταξύ άλλων- γραφτείτε στο newsletter της πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Indeed (https://gr.indeed.com/). Επίσης, και σε προσωπικό επίπεδο, βλέπω άνοδο της δουλειάς μου σε σχέση με πέρσι (ελεύθερος επαγγελματίας) κυρίως στο κομμάτι των εταιρικών ταυτοτήτων (νέες επιχειρήσεις). Κάτι κινείται δηλαδή.

Οι περισσότερες αγγελίες αφορούν φυσικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κάθε τόσο βλέπω και κάποιες από Πάτρα. Αρκετές δε από αυτές ζητούν γραφίστες με μικρή προϋπηρεσία (προσφέρουν χαμηλό μισθό δηλαδή ή και καθόλου αν πρόκειται για πρακτική άσκηση). Άλλες αγγελίες ζητούν γραφίστες μέχρι 35-40 ετών. Αν είσαι μεγαλύτερος, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας: οι περισσότεροι γνωστοί μου, αυτής της ηλικίας, ξεκίνησαν να δουλεύουν αναγκαστικά ως freelancer. 

Kάποιες άλλες αγγελίες ζητούν προσόντα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που δύσκολα αποκτιούνται σε δύο συνεχόμενες ζωές… άσε που δεν υπάρχει λόγος να γνωρίζεις όλα αυτά… Για παράδειγμα ζητούν γραφίστα με γνώσεις HTML, WordPress, Adobe Premiere για δημιουργία/μοντάζ εταιρικών video στο Youtube, Corel και γνώσεις Digital και Social Media Marketing. Άπταιστα Αγγλικά, Αραβικά, γνώση παραδοσιακών χορών. Και απαιτούν και δικό σου μηχανάκι.

Σας φαίνομαι υπερβολικός; Δείτε την παρακάτω αγγελία, είναι αληθινή. Ο συντάκτης της παραληρεί.

Αναζήτηση εργασίας (συνέχεια)

 

Μερικές μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές:

Κατ’ αρχάς δεν στέλνετε ποτέ το ίδιο βιογραφικό παντού. Αυτό σας το προτείνω γιατί αντίστοιχα δεν είναι ποτέ ίδιο και το περιεχόμενο των αγγελιών. Μπορεί να ζητούν γραφίστα για εκδοτική εταιρία, γραφίστα/εικονογράφο για εκδοτική, σε εκδοτική ξενόγλωσσων βιβλίων ή e-books, γραφίστα για διαφημιστική, γραφίστα για social media ή σε τυπογραφείο για την προεκτύπωση, με γνώσεις μοντάζ, γραφίστα με γνώσεις ψηφιακής εκτύπωσης κ.λπ.

Πολλοί από μας επικαλύπτουμε τέτοιες ανάγκες, οπότε κάνουμε μερικές αλλαγές στο βιογραφικό μας, δίνοντας προτεραιότητα και έμφαση στα σημεία που ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη θέση.

«Διαβάζουμε» καλά την αγγελία. Δεν στέλνουμε όπου… Έχουμε τα αντίστοιχα προσόντα; Είναι η δουλειά κοντά στο σπίτι μας (πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο φαντάζεστε, ακόμα και αν καίγεστε για εργασία). Γκουγκλάρετε την εταιρία πριν αποστείλετε το βιογραφικό, μην έχετε τίποτα μπλεξίματα και ψάχνετε τα λεφτά σας.

Να πω μερικά ψεμματάκια στο βιογραφικό μου;
ΟΧΙ. Το μόνο που σας… επιτρέπω είναι στην ηλικία. Όχι να γράψετε πως είστε μικρότερος, δεν είστε και η Σαπουντζάκη, απλά μην την αναφέρετε καθόλου στο βιογραφικό σας. Αυτό δηλαδή, σε περίπτωση που η αγγελία ζητά γραφίστα μέχρι 35 ετών και εσείς είστε 39,9. Τους το λέτε προς το τέλος της συνέντευξης, εφόσον σας καλέσουν. Είμαι σίγουρος πως θα τους έχετε εντυπωσιάσει τόσο πολύ που ίσως το παραβλέψουν! Στο κάτω κάτω, γραφίστες είμαστε· οι δημιουργικοί άνθρωποι φαίνονται πάντα πιο νέοι και φρέσκαμπλ.

Και ένα τελευταίο:
Πριν στείλετε βιογραφικό, τσεκάρετε τα Social Media σας. Διαγράψτε την ανάρτηση με τους μαγειρευτούς σκύλους στη Ν. Κορέα και το πομπώδες σχόλιό σας «Μην ξαναπάμε Ν. Κορέα, εμπάργκο ΤΩΡΑ» ή το σύνθημα στον τοίχο που σας άρεσε: «Θάνατος στους Εργοδότες». Σύμφωνα με σχετική έρευνα, δύο στους τρεις εργοδότες θα σας ψάξουν στα Social Media πριν σας καλέσουν σε συνέντευξη.

Το θέμα είναι μεγάλο, θα επανέλθουμε. Καλή τύχη! 🙂

 

Αναζήτηση εργασίας

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.