fbpx
Select Page

David Carson

Με αφορμή τη συμμετοχή του εμβληματικού αμερικανού γραφίστα David Carson στην Κριτική Επιτροπή* του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας που διοργανώνει το Graphic Stories Cyprus, σας παρουσιάζουμε μια σύντομη βιογραφία του.

Ο David Carson γεννήθηκε το 1955 στο Τέξας. Έχει διατελέσει Art Director σε μερικά από τα πιο σημαντικά περιοδικά των ΗΠΑ (όπως το Ray Gun, το Transworld Snowboarding, το βραχύβιο Beach Culture κ.ά.), στα οποία εφάρμοσε καινοτόμο σχεδιασμό και πειραματική τυπογραφία. Επίσης, ήταν για πολλά χρόνια επαγγελματίας σέρφερ -κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά του. Το στυλ του θεωρείται «σχολή» και ονομάζεται «τυπογραφία Grunge». Για να έχετε μια εικόνα του τι σημαίνει Grunge καθώς και μια ιδέα για την όλη αισθητική, δείτε στο YouTube το Nevermind των Nirvana. Είναι λίγο η αισθητική του χύμα, του δεν μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Του Δυσανάγνωστου όσον αφορά στην τυπογραφία.

Άλλωστε τη δεκαετία του ‘90 είπε και την περίφημη φράση, που έγινε καραμέλα στο στόμα των αδιάβαστων μα φερέλπιδων τότε φοιτητών γραφιστικής: «Δεν χρειάζεται να μάθεις τους κανόνες για να τους σπάσεις». Μην το αναλύσω εδώ, μα η φράση αυτοαναιρείται. Ωστόσο, σχετικά με αυτό, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Paul Felton. To μισό βιβλίο αναφέρεται στις «Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας» ενώ το άλλο μισό -που είναι τυπωμένο ανάποδα- έχει ως θέμα «Παραβαίνοντας τις Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας» (έκδοση στα ελληνικά dartbooks).

Όπως και να’χει, στην περίπτωση του David Carson έχουμε την εξαίρεση στον κανόνα, αυτό που άλλωστε πρεσβεύει. Το αναμφισβήτητο ταλέντο του, οι προσλαμβάνουσες της ζωής του, τα ταξίδια, οι άσχετες με το design, μα σημαντικές σπουδές και οι αναρίθμητες δεξιότητές του τον τοποθέτησαν δίκαια στο πάνθεον των σύγχρονων σχεδιαστών. Σκεφτείτε πως ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με τη γραφιστική κοντά στην ηλικία των 30 ετών, ποτέ δεν είναι αργά.

Το 1983 πήγε στην Ελβετία για να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο τριών εβδομάδων με καθηγητή τον πρωτοπόρο Hans-Rudolf Lutz (1939-1998). Ο τελευταίος ήταν μεταξύ άλλων και Οπτικός Διευθυντής στο group ηλεκτρονικής μουσικής και πολυμέσων UnknownmiX. 

Το 1992 αναλαμβάνει το σχεδιασμό του περιοδικού Ray Gun, απογειώνοντας την καριέρα του. Εκεί έκανε σχεδόν ό,τι ήθελε. Σε μια συνέντευξη του Bryan Ferry στο περιοδικό έβαλε ως «κείμενο» τη γραμματοσειρά Dingbat που διαθέτει μόνο σύμβολα… Επίσης έβαψε μαύρο ένα σαλόνι του περιοδικού ως αναφορά σε έναν τυφλό φίλο του.

Το 1995 παραιτείται από το περιοδικό και ιδρύει το στούντιο David Carson Design στη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στους πελάτες του η Pepsi Cola, Ray Ban, Nike, Microsoft, Budweiser, NBC, American Airlines, Levi Strauss Jeans, Mercedes-Benz και τα MGM Studios.

Το 2004 διετέλεσε Δημιουργικός Διευθυντής του Μουσείου Τέχνης Gibbes, ενώ το 2011 εργάστηκε ως Δημιουργικός Διευθυντής της Bose Corporation.

Από το 2010, ο Carson έχει διδάξει και πραγματοποιήσει εργαστήρια και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσκλήθηκε ως κριτής στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού στο Λονδίνο (DD+A) τόσο το 2010 όσο και το 2011 ενώ ήταν ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου Fuse στο Σικάγο το 2014 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημιουργικότητας στο Ντουμπάι το 2015.

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.