fbpx
Select Page

Pie Graph Tool

 

Όπως έχουμε γράψει ξανά, ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του Adobe Illustrator είναι αυτό της δημιουργίας infographics. Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνεται αυτό των Graph Tools. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας δείξουμε πώς δουλεύει, αλλά και πώς μπορείτε να το προσεγγίσετε δημιουργικά.

Ξεκινάμε, επιλέγοντας το εργαλείο Pie Graph Tool. Μετά πατάμε μια φορά στη σελίδα μας όπου εμφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου που αφορά στη διάσταση της πίτας: βάλτε την ίδια τιμή και στα δύο κελιά ώστε να βγει στρογγυλή (π.χ. Width: 10cm / Height: 10cm). Μετά το ΟΚ εμφανίζεται ένα νέο πλαίσιο διαλόγου που θυμίζει Excel.

Να σημειώσουμε εδώ πως η πίτα χρησιμοποιείται για να δείξει ποσοστά επί τοις εκατό (%)· πρέπει δηλαδή οι αριθμοί που θα γράψουμε να αθροίζουν το 100. Για παράδειγμα, θα τη χρησιμοποιούσαμε σε ένα στατιστικό αποτέλεσμα εκλογών (το ποσοστό κάθε κόμματος) ή σε μια έρευνα “Πόσες Γυναίκες και πόσοι Άντρες απάντησαν στο ίδιο ερώτημα” κ.λπ.
Στα κελιά του πλαισίου διαλόγου περνάμε οριζόντια τις τιμές π.χ. 40, 25, 15, 10, 10 (σύνολο 100) και πατάμε ΟΚ.

Για να επεξεργαστούμε γραφιστικά την πίτα, την επιλέγουμε και πατάμε Ungroup. Μετά το Ungroup δεν υπάρχει… γυρισμός: τα data χάνονται οπότε αν έχετε κάνει λάθος στην αντιγραφή των στατιστικών θα πρέπει να την φτιάξετε ξανά από την αρχή.

Pie Graph Tool (συνέχεια)

 

Μπορούμε τώρα να επιλέξουμε διαφορετικές γραφιστικές προσεγγίσεις. Δύο από αυτές είναι οι παρακάτω:

3D πίτα
Για πλήρη έλεγχο κάνουμε τη διαδικασία χειροκίνητα 🙂 Πάμε στο Shear Tool με επιλεγμένη την πίτα και κάνουμε την παραμόρφωση με το μάτι (χωρίς να δηλώσουμε συγκεκριμένες παραμέτρους). Ίσως χρειαστείτε έναν Οδηγό και μια βοήθεια από το πλήκτρο Shift· θέλει λίγη εξάσκηση. Μετά ακολουθούμε τις παρακάτω κινήσεις, ορίζοντας το πάχος της και ενώνοντας με το Join τις γραμμές των κομματιών της πίτας. Έχει μια διαδικασία, αλλά βγαίνει αρκετά καλό το αποτέλεσμα.

2D πίτα
Μπορούμε φυσικά να δουλέψουμε πιο minimal, αφήνοντας την πίτα στις δύο διαστάσεις της. Στην περίπτωση που ακολουθεί, έχω κάνει Ungroup τα δύο κομμάτια της πίτας και τα χρησιμοποιώ ως μάσκες σε ένα background τέμπερας.

Να έχετε πάντα υπόψη σας το «περιβάλλον» που θα τοποθετηθούν τα infographics σας (σε ένα διαφημιστικό έντυπο, μια εφημερίδα, ένα ειδησεογραφικό site, στο Facebook κ.λπ.), ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα χρώματα και το κυριότερο την τεχνοτροπία που θα ακολουθήσετε. Τα infographics τραβούν την προσοχή του αναγνώστη και δίνουν την πληροφορία άμεσα, κατανοητά, γι’ αυτό θέλουν την αμέριστη προσοχή σας στη δημιουργία τους.

Να θυμάστε πως το μυστικό για ένα σωστό infographic είναι πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε εμείς, οι γραφίστες, την πληροφορία που θέλουμε να αποδώσουμε. Μετά επιλέγουμε το κατάλληλο στατιστικό εργαλείο (Pies, Columns, Lines κ.λπ.) και τέλος, δουλεύουμε το δημιουργικό κομμάτι.
Καλές δοκιμές! 🙂

 

Pie Graph Tool

 

Kartomania.gr

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.