Μαθαίνουμε. . .
10% αυτών που διαβάζουμε
20% αυτών που ακούμε
30% αυτών που βλέπουμε
50% αυτών που βλέπουμε και ακούμε
70% αυτών που συζητούμε
80% αυτών που βιώνουμε
95% αυτών που διδάσκουμε στους άλλους.
William Glasser, 1925-2013, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής*
Nα το πω; Ας το πω! Αν και δουλεύω το Adobe llLustrator από τις πρώτες του εκδόσεις, το έχω διδάξει στον ΑΚΤΟ και αλλού, αν και έχω συμμετάσχει σε beta testing and reporting σε επικείμενη έκδοση του Illustrator κ.λπ. κ.λπ… Ε, το Scribble δεν το είχα ανοίξει ποτέ, ούτε καν το ήξερα! Aδιαφορούσα πάντα για τα Effects του Illustrator ή τα Filters του Photoshop. Σπάνια χρησιμοποιούσα ελάχιστα από αυτά. Ήθελα να ελέγχω εγώ το τελικό αποτέλεσμα, για παράδειγμα μιας εικονογράφησης ή ενός background, και όχι ο αλγόριθμος ενός εφέ ή φίλτρου. Κολλημένος; Μάλλον. Λάθος; Μα, ναι! Όσο ζούμε μαθαίνουμε, όμως. Στο μικρό αφιέρωμα που ξεκινήσαμε μέσω του Βlog της kartomania.gr για τα Effects του Illustrator, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το Scribble και να ενθουσιαστώ. Ήδη ψάχνω ευκαιρίες να το βάλω παντού, από τις εικόνες στα social media συνεργατών μου, μέχρι τα κόμικς μου.
Effects>Stylize>Scribble
Scribble είναι -μεταξύ άλλων- η μουντζούρα που κάνουμε με το στυλό σε ένα χαρτί· όταν μιλάμε αδιάφορα στο τηλέφωνο ή μουντζουρώνουμε το σουπλά, περιμένοντας την παραγγελία μας. Το εφέ, όπως το είδα αρχικά, είναι ιδανικό για backgrounds, αλλά και για Τext effects.
Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα με τα έτοιμα settings που προσφέρει το μενού.
Από εκεί και πέρα μπορείτε να το ελέγξετε όπως θέλετε. Έχει πολλές παραμέτρους όπως το Stroke Width (το πάχος της γραμμής), το Spacing (έλεγχος πυκνότητας των γραμμών), το Variation (έλεγχος του στυλ της διακύμανσης) κ.ά. Το τελευταίο δίνει ένα μάλλον τυχαίο αποτέλεσμα, ενώ τα δύο πρώτα είναι καλά ελεγχόμενα. Στα θετικά του και η άμεση προεπισκόπηση (Preview).
Tip: Εφαρμόστε το εφέ σε Artistic Brushes (Window>Brush Libraries>Artistic) για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
M.A.