Διαμόρφωση Κειμένου στο InDesign
Μέρος Α’
Καλή Χρονιά και από εμένα! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές χρήσιμες εντολές που αφορούν στη διαμόρφωση και ορθή διαχείριση του κειμένου μας στο InDesign.
Συλλαβισμός/Γλώσσα

Όταν κάνετε ένα ελληνικό κείμενο copy paste -από το Word για παράδειγμα- σε ένα πλαίσιο κειμένου στο ΙnDesign, συνήθως, δεν λειτουργεί ο συλλαβισμός.
Αυτό φαίνεται περισσότερο έντονα στα κείμενα με πλήρη στοίχιση. Για να δώσουμε συλλαβισμό στο κείμενό μας, το επιλέγουμε και πηγαίνουμε στη μπάρα εργαλείων στο επάνω μέρος της οθόνης επιλέγοντας Greek στη Γλώσσα (κίτρινο χρώμα) και τσεκάρουμε το εικονίδιο του Hyphenate (Συλλαβισμός).
Να σημειώσω πως σε τίτλους ξετσεκάρουμε τον συλλαβισμό, ενώ πολλές φορές δεν χρησιμοποιείται συλλαβισμός και στις λεζάντες, κρατώντας περασιά μόνο αριστερά και τρελό δεξιά.
Tέλος όπως θα είδατε ήδη, το InDesign υποστηρίζει πολλές γλώσσες ενώ στις περισσότερο δημοφιλείς όπως τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Γαλλικά υποστηρίζει ακόμη και διαλέκτους.
Αφαίρεση διπλών space

Πολλές φορές μεταξύ των λέξεων σε ένα κείμενο υπάρχουν διπλά space, έχει πατηθεί δηλαδή κατά λάθος δύο φορές το πλήκτρο space αντί μίας. Στους χρήστες Mac συμβαίνει λίγο πιο συχνά αυτό για τον λόγο πως όταν αλλάζουν γλώσσα κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, χρειάζεται να πατηθεί μαζί με το «Μήλο» (Control) το Space.
Πως διορθώνεται αυτό; Επιλέγουμε το τελικό κείμενο, πηγαίνουμε στο Edit και πατάμε στο Find/Change. Στο κελί Find what: [Α] πατάμε ΔΥΟ φορές το space (θέλουμε δηλαδή να «ανακαλύψει» στο κείμενό μας τα διπλά space) και στο κελί Change to: [Β] πατάμε ΜΙΑ φορά το space (με αυτό που θέλουμε να τα αντικαταστήσει). Στο Search [Γ] επιλέγετε το Document. Μετά πατάμε Change All.
Διαμόρφωση Κειμένου στο InDesign
Γλύφοι (Glyphs)

Κάποιες φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποια σύμβολα όπως π.χ. το σύμβολο του ευρώ, τόνο με διαλυτικά, το μηδέν τοις χιλίοις, το Trademark κ.λπ. και δεν γνωρίζουμε τον συνδυασμό πλήκτρων για να εμφανιστούν. Επιλέγουμε με ένα απλό κλικ το σημείο του κειμένου που θέλουμε να εμφανιστεί το σύμβολο που θέλουμε και μετά πηγαίνουμε στο Type>Glyphs. Επιλέγουμε στο Show πάνω αριστερά το Entire Font ώστε να δούμε αν ο σχεδιαστής της γραμματοσειράς έχει συμπεριλάβει το σύμβολο που θέλουμε. Κάνουμε double click στο σύμβολο και αυτό εμφανίζεται στο πλαίσιο κειμένου μας. Τόσο απλό 🙂
M.A.