Λαμιναριστές κάρτες με 3D UV και βαμμένο σόκορο
Λαμιναριστές κάρτες με 3D UV και βαμμένο σόκορο
Η συγκεκριμένη εργασία αφορά λαμιναριστές κάρτες με 3D UV και βαμμένο σόκορο για την εταιρεία BCL Ηλεκτρομαγνητική ΕΠΕ.
Στις λαμιναριστές κάρτες με UV και βαμμμένο σόκορο, αρχικά έχει γίνει ψηφιακή εκτύπωση σε χαρτιά velvet (2 X 350gr) και στη συνέχεια λαμινάραμε τα εκτυπωμένα φύλλα.
Οι επιπλέον μετεκτυπωτικές εργασίες που έχουν οι κάρτες είναι η ματ Πλαστικοποίηση και το 3D UV, ενώ για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα βάψαμε το Σόκορο τους (περιμετρική βαφή).
Xαρτί Velvet
Για αυτή την κατηγορία καρτών (λαμιναριστές κάρτες με UV και βαμμένο σόκορο) η επιλογή χαρτιού είναι μονόδρομος. Για να κάνουμε 4χρωμη εκτύπωση (Offset) με τοπικό UV, το χαρτί που χρησιμοποιούμε είναι το Velvet.
Το χαρτί το προμηθευτήκαμε από την Papandreou S.A.
Το Velvet είναι χαρτί με επίστρωση που δίνει μια μικρή λάμψη και πιο ζωντανά χρώματα, ενώ δίνει στην εκτύπωση μια πολύ κομψή εμφάνιση και απαλή (ματ) αίσθηση στην αφή. Είναι το χαρτί που συναντάμε περισσότερο από κάθε άλλο σε εκτυπώσεις, όπως διαφημιστικά φυλλάδια, κάρτες, αφίσες και άλλες πολλές εφαρμογές.
Ψηφιακή εκτύπωση
Οι ψηφιακές εκτυπώσεις διακρίνονται για την ταχύτητά τους και για τη δυνατότητα να παράγουμε λίγα κομμάτια σε ένα λογικό κόστος. Τα τελευταία χρόνια τα ψηφιακά εκτυπωτικά μηχανήματα έχουν εξελιχθεί ραγδαία και εντυπωσιάζουν με την ποιότητα στην εκτύπωση. Αν και για πολλά χρόνια η ψηφιακή εκτύπωση θεωρείτο υποδεέστερη της Offset, η τεχνολογική εξέλιξη έχει φέρει τις ψηφιακές εκτυπώσεις πολύ κοντά στις εκτυπώσεις Offset.
Μάθετε περισσότερα για τις εκτυπώσεις…
3D UV (διογκωμένο)
Αφού διαλέξαμε το χαρτί, κάναμε την εκτύπωση και προσθέσαμε τη ματ Πλαστικοποίηση, έρχεται η σειρά του τοπικού UV. Για να εφαρμόσουμε το τοπικό UV θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά το σημείο (ή σημεία) που θα εφαρμόσουμε το γυαλιστερό αυτό βερνίκι ώστε να μας δώσει το σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι για να φαίνεται εύκολα η γυαλάδα του, το χρώμα του σημείου που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να έχει μικρή έως καθόλου χρωματική διαφορά με το φόντο. Αν προσέξουμε αυτές τις λεπτομέρειες τότε το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει…και θα έχουμε στα χέρια μας μία εντυπωσιακή κάρτα.
Η εκτύπωση UV είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε επαγγελματικές κάρτες, ετικέτες και εξώφυλλα καταλόγων και βιβλίων.
Λαμινάρισμα
Αφού τελειώσαμε με όλες τις τεχνικές τις κάρτας και πριν πάει για κόψιμο, ήρθε η ώρα να κολλήσουμε τα φύλλα με τις όψεις των καρτών ή αλλιώς να τα Λαμινάρουμε.
Οι λόγοι που Λαμινάρουμε τις κάρτες είναι πολλοί. Ένας βασικός είναι να μας δώσει όγκο στην κάρτα και να εντυπωσιάσει με το πάχος της, ενώ ένας άλλος είναι ότι μας δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια για να βάψουμε το Σόκορο.
Το λαμινάρισμα είναι η διαδικασία όπου δύο ή περισσότερα, ίδια ή διαφορετικά χαρτιά με ειδική επεξεργασία, κολλάνε μεταξύ τους για να τα κάνουμε ένα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα επίσης είναι η ακαμψία τους αφού έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο πάχος.
Βαμμένο Σόκορο
Και εκεί που λες “τελειώσαμε”… βλέπεις ότι κάτι της λείπει. Είναι αυτό που λένε “το κερασάκι στην τούρτα”, η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που της “λείπει”, οπότε σκέφτεσαι…
“Τώρα τη ΒΑΨΑΜΕ!!!”
Στην κυριολεξία όμως!
Με τέτοιο πάχος χαρτιού δεν μπορείς να αντισταθείς… και όπως αναφέραμε παραπάνω είναι ένας από τους λόγους που Λαμινάρουμε τα χαρτιά. Το μόνο που μένει είναι η επιλογή του κατάλληλου χρώματος που θα ταιριάζει με το θέμα μας et voila! Βαμμένο Σόκορο στην κάρτα και έχουμε απλά τη βεβαιότητα ότι η κάρτα μας θα εντυπωσιάζει, θα μένει αξέχαστη και θα αναδεικνύει τον επαγγελματισμό μας.
Το βάψιμο του σόκορου είναι η διαδικασία περιμετρικού χρωματισμού (πάχος) του χαρτιού. Είναι μία τεχνική εργασία που τελευταία έχει μεγάλη ζήτηση στις γραφικές τέχνες και γίνεται αποκλειστικά με χειροποίητο τρόπο.