fbpx
Select Page

NFC Tags

Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ διαθέτουν μια λειτουργία που ονομάζεται NFC. Λίγοι όμως ξέρουν τί ακριβώς είναι, τί κάνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Τί είναι;

NFC tagsNFC σημαίνει Near Field Communication (επικοινωνία κοντινού πεδίου).

Για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία, χρειαζόμαστε μια συσκευή με λειτουργία NFC (κινητό, τάμπλετ) και ένα NFC tag. Στα κινητά η λειτουργία NFC συνήθως ενεργοποιείται από το ίδιο μενού που βρίσκονται τα Bluetooth, WiFi, Flight Mode κλπ. Τα NFC tags είναι συνήθως μικρά αυτοκόλλητα τετράγωνου ή στρογγυλού σχήματος σε μέγεθος όσο περίπου ένα κέρμα του ευρώ. Πρόκειται για μικρά ολοκληρωμένα κυκλώματα σχεδιασμένα να αποθηκεύουν πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν ασύρματα μέσω των συσκευών που προαναφέραμε.

Τα NFC Tags είναι παθητικές συσκευές, που σημαίνει ότι λειτουργούν χωρίς ρεύμα (ή άλλη παροχή ενέργειας), αλλά στηρίζονται στην ενεργητική συσκευή (πχ κινητό τηλέφωνο) για να λειτουργήσουν. Η προϋπόθεση είναι η ενεργητική συσκευή να πλησιάσει αρκετά, σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών, ώστε μέσω της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής να δημιουργηθεί (μια απειροελάχιστη) τάση ρεύματος στην παθητική συσκευή.

Η λειτουργία NFC στα κινητά τηλέφωνα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και ακόμα κι αν η εφαρμογή είναι μονίμως ανοικτή, δεν γίνεται καν αντιληπτό όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας. Εκεί που μπορεί να προκύψει μια λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση είναι αν χρησιμοποιούμε το κινητό μας ΣΥΝΕΧΩΣ προκειμένου να “διαβάζουμε” NFC Tags. Η λειτουργία NFC καταναλώνει πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας από το Bluetooth και είναι σημαντικά πιο γρήγορη.

Η αντοχή ενός NFC tag είναι μεγάλη και μπορεί εύκολα να φτάσει τα 20 χρόνια. Χρειάζεται μόνο προσοχή να μην το κόψουμε ή το λυγίσουμε σε τέτοιο βαθμό που να παραμορφώσουμε τα κυκλώματα. Ο προγραμματισμός του NFC tag γίνεται με NFC tool app (πχ Trigger Tag stand NFC writer). Μέσω της εφαρμογής μπορούμε να προγραμματίζουμε και να αποθηκεύουμε τις πληροφορίες στο tag. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα “κλειδώματος”, ώστε να μην μπορεί να (ξανα)προγραματιστεί, πράγμα πολύ χρήσιμο για tags που βρίσκονται σε δημόσια θέα – χρήση.

Σε περιπτώσεις που το χρησιμοποιούμε ως ψηφιακή επαγγελματική κάρτα, (για τη μεταφορά των στοιχείων μας στο κινητό κάποιου άλλου) ή για να δούμε τον τιμοκατάλογο ενός εστιατορίου κλπ ΔΕΝ απαιτείται πρόσβαση στο διαδίκτυο. Φυσικά σε περιπτώσεις που θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε κάποιο site και από εκεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα μας τότε η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη.

Πρακτικές εφαρμογές…

NFC tagsΑς δούμε λοιπόν που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πρακτικά η λειτουργία NFC.  Η πρώτη και πιο βασική χρήση είναι ως “ψηφιακή” επαγγελματική κάρτα. Ειδικά σε κάρτες λαμιναριστές μπορούμε να κολλήσουμε ενδιάμεσα στα φύλλα ένα NFC tag και αφού το προγραμματίσουμε, να χρησιμοποιείται προκειμένου να μεταφέρουμε ηλεκτρονικά τα στοιχεία μας στο κινητό του πελάτη μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φτιάχνουν έναν μικρό αριθμό καρτών με NFC Tags και τις χρησιμοποιούν είτε σε περιπτώσεις που “ξεμείνουν” από τις “απλές” επαγγελματικές κάρτες τους, είτε σε περιπτώσεις που θέλουν να εντυπωσιάσουν, είτε εάν το αντικείμενό τους είναι σχετικό με την τεχνολογία.

Αλλη απλή αλλά βασική χρήση είναι ως αντικαταστάτης του κωδικού για να συνδεθούμε με ένα δίκτυο WiFi. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για δημόσιους χώρους, χώρους μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία κλπ. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο θα μπορούσε να έχει ένα καρτελάκι όπου εκτός από τους κωδικούς για το WiFi θα είχε και ένα NFC tag προγραμματισμένο ώστε να δίνει πρόσβαση στον χρήστη εύκολα και γρήγορα.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου το κινητό μας να μπαίνει “αυτόματα” στο mode που επιθυμούμε (πχ αθόρυβο, αυτοκινήτου κλπ). Πολύ απλά ρυθμίζουμε κατάλληλα το NFC tag και το τοποθετούμε στο σημείο που θέλουμε (πχ κομοδίνο, βάση κινητού στο αυτοκίνητο κλπ), πλησιάζουμε το κινητό μας σε κοντινή απόσταση, (το ακουμπάμε στο κομοδίνο ή το βάζουμε στη βάση του στο αυτοκίνητο) και αυτομάτως μπαίνει στο mode που έχουμε επιλέξει.

Μία, ακόμα, πολύ έξυπνη και εντυπωσιακή χρήση που τη δημιουργήσαμε πρόσφατα, ήταν σε μικρά φακελάκια (για καρτελάκια εγγύησης) κατασκευασμένα από ειδικό πολυτελές χαρτί. Τα NFC Tags τα κολλήσαμε στο εσωτερικό και οδηγούσαν στην ιστοσελίδα όπου κάποιος θα μπορούσε να βάλει τα στοιχεία του online για την κατοχύρωση της εγγύησής του.

Άλλο παράδειγμα είναι όταν το NFC tag είναι τοποθετημένο σε καρτελάκι που στέκεται όρθιο (table tend) πάνω σε τραπέζι χώρου μαζικής εστίασης και οδηγεί στον κατάλογο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για online παραγγελία (ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγάλα μαγαζιά ή χώρους που έχουν τραπέζια, ξαπλώστρες κλπ σε παραλίες ή πισίνες). Τέλος, αρκετές φορές, το έχουμε δει να χρησιμοποιείται (κυρίως στο εξωτερικό) από πολιτικούς. Τοποθετούν τα NFC Tags πάνω σε αφίσες, σε έντυπα ή σε ειδικά stands και συνήθως οδηγούν στην ιστοσελίδα με το πρόγραμμα του κάθε πολιτικού, στο βιογραφικό του, τις δράσεις του ή ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί για την προώθησή του. 

…χωρίς όρια!

NFC tagsΌπως είδαμε τα NFC Tags είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν και όχι ευρέως διαδεδομένα (τουλάχιστον στη χώρα μας). Παρόλα αυτά είμαστε σίγουροι ότι η δημιουργικότητά σας σε συνδυασμό με τις ανάγκες των πελατών σας, μπορούν να οδηγήσουν σε εμπνευσμένες προτάσεις που θα είναι συμφέρουσες και εντυπωσιακές.

Επαγγελματίες κάθε δραστηριότητας θα μπορούσαν να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη από τη χρήση των NFC Tags. Από επαγγελματικές κάρτες και καρτελάκια ενδυμάτων μέχρι προσκλητήρια με οδηγίες προς το μέρος τέλεσης του μυστηρίου ή της μετέπειτα δεξίωσης και κατάλογους προϊόντων, οι διαθέσιμες επιλογές είναι ατελείωτες και η ευκαιρία να παρουσιάσετε στους πελάτες σας προτάσεις ξεχωριστές και αποδοτικές είναι μοναδική. Εμείς στην Kartomania.gr είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και έτοιμοι να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε τέτοια εργασία, πάντα με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό που μας διακρίνει.

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.