fbpx

Κάρτα με χρυσοτυπία

& αναγλυφοτυπία

Κάρτα με χρυσοτυπία & αναγλυφοτυπία

Αυτή η επαγγελματική κάρτα με χρυσοτυπία & αναγλυφοτυπία αποτελεί μέρος της συλλογής δειγμάτων που κατασκευάσαμε για τη Graphica Expo 2019.

Γνωρίζοντας ότι ένα ανάγλυφο σχέδιο φαίνεται έντονο σε ανοιχτόχρωμα χαρτιά λόγω των σκιάσεων που δημιουργούνται είτε στα εξώγλυφα είτε στα εσώγλυφα, επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη κάρτα να χρησιμοποιήσουμε ένα ιδαίτερο ειδικό χαρτί το Materica Kraft 360gr.

Μετά την επιλογή του χαρτιού σκεφτήκαμε τις τεχνικές που θα γίνουν. Θέλαμε μία Θερμοτυπία (χρυσό foil) και για τις δύο όψεις και Αναγλυφοτυπία (Γκοφρέ) για την Α’ όψη. Το δημιουργικό σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι προσεκτικά στημένο ώστε στη Β’ όψη τα στοιχεία της κάρτας να μην πέφτουν πάνω στο «αρνητικό» του Γκοφρέ της Α’ όψης. 

Xαρτί Curious Metallics

Η επιλογή του χαρτιού έγινε με βασικό γνώμονα την απόδοση της θερμογραφίας. Τα χαρτιά Curious Metallics τα έχουμε ξαναδοκιμάσει στη συγκεκριμένη τεχνική και έτσι γνωρίζαμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαίωνε.

Το προμηθευτήκαμε από την εταιρεία ΧΑΡΤΟΡΑΜΑ.

Η συγκεκριμένη επαγγελματική κάρτα προβάλλει μια υποθετική εταιρεία με προϊόντα ελιάς και όπως ήταν φυσικό επιλέξαμε την απόχρωση Olive από την παλέτα των Curious.

Τα χαρτιά Curious Metallics κατασκευάζονται από 100% ανανεώσιμες πηγές που καθιστούν τα χαρτιά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ οι ειδικές επιστρώσεις και στις δύο πλευρές δίνουν στο χαρτί μια ιριδίζουσα μεταλλική λάμψη.

Περισσότερα…

Εκτύπωση Offset

Η θερμογραφία (φουρνάκι) είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στη μία όψη του χαρτιού, οπότε στην πίσω όψη η χρήση offset εκτύπωσης ήταν μονόδρομος. Επειδή στη συγκεκριμένη κάρτα η εκτύπωση αφορά την επεξήγηση του δείγματος, αποφασίστηκε η χρήση μαύρου μελανιού.

Η εκτύπωση Offset είναι η διαδικασία εκτύπωσης κατά την οποία τυπώνουμε μέσω της μετατόπισης (offset) της μελάνης της εικόνας από το τσίγκο (plate) στο καουτσούκ (blanket) και μετά στο χαρτί.

Περισσότερα…

Αναγλυφοτυπία (Γκοφρέ)

Μετά την εκτύπωση της πίσω όψης εφαρμόσαμε την τυφλή αναγλυφοτυπία (blind embossing) για να τονίσουμε το pattern στα εξωτερικά σημεία της κάρτας. Θα μπορούσαμε να έχουμε εκτύπωση πάνω στην αναγλυφοτυπία όμως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο αισθητικά.

Αναγλυφοτυπία ή αλλιώς γκοφρέ, όπως είθισται να λέγεται στην τυπογραφία, ονομάζεται η τεχνική εκτύπωσης χωρίς μελάνι σε ένα χαρτί ή χαρτόνι στην οποία χρησιμοποιείται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό καλούπι (πλάκες) για να ασκήσουν πίεση στο χαρτί και να δημιουργήσουν την αίσθηση του τρισδιάστατου σχεδίου.

Περισσότερα…

Θερμογραφία (Φουρνάκι)

Έφτασε η ώρα του ψησίματος. Η θερμογραφία ή ψημένη ρητίνη ή φουρνάκι, όπως το λέμε χαϊδευτικά, είναι το κύριο στοιχείο αυτής της κάρτας. Για την εφαρμογή του χρησιμοποιήθηκε εκτύπωση Letterpress και μαύρο χρώμα μελανιού.

Η Θερμογραφία ή αλλιώς «Φουρνάκι», είναι μια μέθοδος εκτύπωσης που προκαλεί διόγκωση του κειμένου ή του γραφιστικού που επιθυμούμε πάνω στην κάρτα. Τα φύλλα χαρτιού μόλις εκτυπωθούν, και πριν στεγνώσει το μελάνι, βυθίζονται σε ένα κονιοποιημένο πολυμερές ή ρητίνη, η οποία κολλάει στο μελάνι.

Περισσότερα…

Καλούπι

Όλες οι προηγούμενες επεξεργασίες επέβαλαν τη χρήση κοπτικού καλουπιού για την τελική διαμόρφωση της κάρτας με θερμογραφία και αναγλυφοτυπία. Εξαιτίας της διόγκωσης της θερμογραφίας, η χρήση της γκιλοτίνας θα δημιουργούσε προβλήματα. Οπότε επιλέχθηκε η χρήση καλουπιού με στρογγυλεμένες γωνίες.

Το καλούπι είναι μια ξύλινη επιφάνεια με μεταλλικά μαχαίρια προσαρμοσμένα στο σχέδιο που επιθυμούμε να χαράξουμε ή να κόψουμε. Ανάλογα με το αν θα το εφαρμόσουμε σε χαρτί ή χαρτόνι, διαφοροποιούνται οι προδιαγραφές κατασκευής του καλουπιού.

Περισσότερα…

Σχετικές Προτάσεις

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας…

Pin It on Pinterest

Share This

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.