fbpx
Select Page

Κάρτα με Θερμογραφία

και Αναγλυφοτυπία

Κάρτα με θερμογραφία και αναγλυφοτυπία

Αυτή η επαγγελματική κάρτα αποτελεί μέρος της συλλογής δειγμάτων που κατασκευάσαμε για τη Graphica Expo 2019.

Για να αποδώσουμε ένα άψογο αποτέλεσμα σε εμφάνιση και υφή σε αυτή την κάρτα, χρησιμοποιήσαμε το χαρτί Curious Metallics Olive 300gr

Οι τεχνικές εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως εξής:

Α’ όψη: Θερμογραφία (ή αλλιώς Φουρνάκι) & Αναγλυφοτυπία (ή Γκοφρέ)
Β’ όψη: 1 χρώμα εκτύπωση offset

Τέλος επιλέξαμε να αφαιρέσουμε τις γωνίες με καλούπι.

Xαρτί Curious Metallics

Η επιλογή του χαρτιού έγινε με βασικό γνώμονα την απόδοση της θερμογραφίας. Τα χαρτιά Curious Metallics τα έχουμε ξαναδοκιμάσει στη συγκεκριμένη τεχνική και έτσι γνωρίζαμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαίωνε.

Το προμηθευτήκαμε από την εταιρεία ΧΑΡΤΟΡΑΜΑ.

Η συγκεκριμένη επαγγελματική κάρτα προβάλλει μια υποθετική εταιρεία με προϊόντα ελιάς και όπως ήταν φυσικό επιλέξαμε την απόχρωση Olive από την παλέτα των Curious.

Τα χαρτιά Curious Metallics κατασκευάζονται από 100% ανανεώσιμες πηγές που καθιστούν τα χαρτιά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ οι ειδικές επιστρώσεις και στις δύο πλευρές δίνουν στο χαρτί μια ιριδίζουσα μεταλλική λάμψη.

Περισσότερα…

Εκτύπωση Offset

Η θερμογραφία (φουρνάκι) είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στη μία όψη του χαρτιού, οπότε στην πίσω όψη η χρήση offset εκτύπωσης ήταν μονόδρομος. Επειδή στη συγκεκριμένη κάρτα η εκτύπωση αφορά την επεξήγηση του δείγματος, αποφασίστηκε η χρήση μαύρου μελανιού.

Η εκτύπωση Offset είναι η διαδικασία εκτύπωσης κατά την οποία τυπώνουμε μέσω της μετατόπισης (offset) της μελάνης της εικόνας από το τσίγκο (plate) στο καουτσούκ (blanket) και μετά στο χαρτί.

Περισσότερα…

Αναγλυφοτυπία (Γκοφρέ)

Μετά την εκτύπωση της πίσω όψης εφαρμόσαμε την τυφλή αναγλυφοτυπία (blind embossing) για να τονίσουμε το pattern στα εξωτερικά σημεία της κάρτας. Θα μπορούσαμε να έχουμε εκτύπωση πάνω στην αναγλυφοτυπία όμως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο αισθητικά.

Αναγλυφοτυπία ή αλλιώς γκοφρέ, όπως είθισται να λέγεται στην τυπογραφία, ονομάζεται η τεχνική εκτύπωσης χωρίς μελάνι σε ένα χαρτί ή χαρτόνι στην οποία χρησιμοποιείται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό καλούπι (πλάκες) για να ασκήσουν πίεση στο χαρτί και να δημιουργήσουν την αίσθηση του τρισδιάστατου σχεδίου.

Περισσότερα…

Θερμογραφία (Φουρνάκι)

Έφτασε η ώρα του ψησίματος. Η θερμογραφία ή ψημένη ρητίνη ή φουρνάκι, όπως το λέμε χαϊδευτικά, είναι το κύριο στοιχείο αυτής της κάρτας. Για την εφαρμογή του χρησιμοποιήθηκε εκτύπωση Letterpress και μαύρο χρώμα μελανιού.

Η Θερμογραφία ή αλλιώς «Φουρνάκι», είναι μια μέθοδος εκτύπωσης που προκαλεί διόγκωση του κειμένου ή του γραφιστικού που επιθυμούμε πάνω στην κάρτα. Τα φύλλα χαρτιού μόλις εκτυπωθούν, και πριν στεγνώσει το μελάνι, βυθίζονται σε ένα κονιοποιημένο πολυμερές ή ρητίνη, η οποία κολλάει στο μελάνι.

Περισσότερα…

Καλούπι

Όλες οι προηγούμενες επεξεργασίες επέβαλαν τη χρήση κοπτικού καλουπιού για την τελική διαμόρφωση της κάρτας με θερμογραφία και αναγλυφοτυπία. Εξαιτίας της διόγκωσης της θερμογραφίας, η χρήση της γκιλοτίνας θα δημιουργούσε προβλήματα. Οπότε επιλέχθηκε η χρήση καλουπιού με στρογγυλεμένες γωνίες.

Το καλούπι είναι μια ξύλινη επιφάνεια με μεταλλικά μαχαίρια προσαρμοσμένα στο σχέδιο που επιθυμούμε να χαράξουμε ή να κόψουμε. Ανάλογα με το αν θα το εφαρμόσουμε σε χαρτί ή χαρτόνι, διαφοροποιούνται οι προδιαγραφές κατασκευής του καλουπιού.

Περισσότερα…

Όλες οι κάρτες που κατασκευάσαμε σαν δείγματα για τη Graphica Expo 2019 αποτέλεσαν για εμάς projects που χρειάστηκαν πολλή σκέψη και οργάνωση για να στεφθούν με επιτυχία. Αυτή η κάρτα με θερμογραφία και αναγλυφοτυπία δεν μπορούσε να διαφέρει.

Έμπνευση για αυτό τον συνδυασμό πήραμε από παλιότερη εργασία πελάτη μας σε Curious Touch Skin.

Το δημιουργικό αφορά μια υποθετική εταιρεία με προϊόντα ελιάς. Η Alice και ο John φτιάχνουν λάδια και κρέμες περιποίησης με βάση την ελιά. Απευθύνονται σε μία niche αγορά όπου η υπεραξία του προϊόντος βασίζεται στην ιδιαιτερότητα και τη σπανιότητά του. Χρειάζονται λοιπόν μια κάρτα η οποία θα ξεχωρίζει και θα αντανακλά αυτή τη σπανιότητα αλλά και την επαφή με τη φύση. Επίσης, το γεγονός ότι το χαρτί προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες, συμβάλλει επιπλέον στην προώθηση της εταιρείας ως ένα brand με αγνά, φυσικά προϊόντα και σεβασμό προς το περιβάλλον. Είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε εταιρεία δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα θα ήταν πολύ ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικές Προτάσεις

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας…

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.