Νέα έκδοση: Adobe Illustrator 27.5
Η Adobe ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη νέα έκδοση του Illustrator, η οποία -αισίως- έφτασε την 27η(!), εδώ σας παρουσιάζουμε την 27.5. Και ακούγεται απίστευτο κυρίως για όσους από εμάς ξεκινήσαμε με το Adobe Illustrator 88 (Έκδοση 1.7, ονομάστηκε έτσι γιατί πρωτοβγήκε το 1988!), το πρωτοποριακό 3.0 ή με λίγο μεταγενέστερες εκδόσεις.
Αλλαγή πολιτικής
Από την έκδοση 17 το Adobe Illustrator έγινε CC (Creative Cloud), δίνοντας βάρος σε γραφικά για video, στατικά γραφικά για ipad μέχρι εικονίδια για κινητά. Επίσης έδωσε έμφαση και στη διαχείριση φωτογραφίας, για εύκολη δημιουργία ψηφιακών κολάζ με png αρχεία, για γρήγορες χρωματικές αλλαγές κ.ά. Έδωσε τη σωτήρια δυνατότητα για αποθήκευση εγγράφων στο cloud καθώς και διασύνδεση με την κοινωνική πλατφόρμα Behance την οποία και εξαγόρασε (τι περίεργο…) το 2012.
Ας δούμε μερικά ολοκαίνουργια «καλούδια» που προστέθηκαν σε αυτήν την έκδοση, εννοείται πως θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.
Intertwine
Στο Menu Object έχει προστεθεί η επιλογή Intertwine η οποία πραγματικά «κεντάει». Επιλέγουμε πρώτα όλα τα σχήματα που θέλουμε να «μπλέξουμε». Στο παράδειγμα σε δακτυλίους που θέλουμε να μπλέκονται μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα στο λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων ή της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πάμε στο Intertwine>Make.

Τώρα, το εργαλείο μας μετατράπηκε από Βελάκι σε Λάσο. Γυρνάμε στην ομάδα σχημάτων και του «δείχνουμε» ποιο σημείο να περάσει πίσω και πιο μπροστά (μερική επικάλυψη).

Adobe Illustrator 27.5
Να σημειώσουμε εδώ -για τους παλαιότερους χρήστες- πως οι δακτύλιοι παραμένουν strokes και δεν χρειάζεται -πρώτα- να γίνουν σχήματα από το Pathfinder>Outline Stroke για να λειτουργήσει το Intertwine. Το σπουδαίο σάς το άφησα για το τέλος. To Intertwine «θυμάται» ποιο κομμάτι πάει πίσω και πιο μπροστά και σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε τις θέσεις μεταξύ των δακτυλίων -μέχρι ενός σημείου- και το εφέ να παραμείνει!
Μεταφορά κειμένου μεταξύ InDesign και Illustrator
• Επιτέλους: κρατάει τις προδιαγραφές κειμένου σε Copy-Paste μεταξύ Illustrator και InDesign και αντίστροφα. Aυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο -κυρίως- σε μεταφορά κειμένου από το Indesign στο Illustrator όταν θέλαμε -για παράδειγμα- να μεταφέρουμε κείμενο, με συγκεκριμένη γραμματοσειρά, μέγεθος, διάστιχο κ.λπ. πλήρους στοίχισης με ελληνικό συλλαβισμό από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Στις προηγούμενες εκδόσεις μετατρέπαμε το κείμενο στο Indesign σε Outline (Create Outlines) ώστε να το μεταφέρουμε ατόφιο στο Illustrator.
Freeform Gradients
Με το εργαλείο αυτό έχετε πια πλήρη έλεγχο του χρώματος και βασικά του ντεγκραντέ, δίνοντάς στα αντικείμενα και τα έργα σας πιο φυσική εμφάνιση, φωτορεαλισμό και 3D αίσθηση.

Προσαρμόστε τα εργαλεία (Toolbar) στις ανάγκες σας
Αν και αυτή η δυνατότητα δεν είναι καινούργια, τώρα γίνεται πιο εύκολα για τον απλό χρήστη και σίγουρα περισσότερο εξειδικευμένα. Στις προηγούμενες εκδόσεις επιλέγαμε ομαδοποιημένες αλλαγές εργαλείων.
Προεπισκόπιση παρουσίασης και Trim Preview
Μετατροπή των γραφικών σας σε διαφάνειες και άμεση λειτουργία παρουσίασης για πλήρη έλεγχο κατά την εξέλιξη της εργασίας σας. Άμεση απεικόνιση, προεπισκόπιση της δουλειάς σας χωρίς Bleeds (ξακρίσματα). Το Indesign προσφέρει εδώ και χρόνια αυτή τη δυνατότητα: View>Screen Mode>Preview.
Visual font browsing
Αυτή η προσθήκη έχει κάποιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να δοκιμάσετε εύκολα, διάφορες γραμματοσειρές στο κείμενο ή σε έναν τίτλο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε πραγματικά τη γραμματοσειρά, απλά την προβάρετε. Προς το παρόν αυτή η δυνατότητα προσφέρεται μόνο για τις γραμματοσειρές της Adobe.
Actual size preview
Ουσιαστικά ένα «έξυπνο» Actual Size. Δείτε την εργασία σας σε πραγματικά φυσικό μέγεθος, είτε πρόκειται για μία επαγγελματική κάρτα είτε για ένα εικονίδιο (button) προγράμματος που τρέχει σε iPhone. Τώρα θυμήθηκα τον… απίθανο χάρακα που σας παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος και που μετράει pixel για προσχέδια εικονιδίων για κινητό… στο χέρι.
Μιχάλης Αντωνόπουλος για την Kartomania.gr