Νερό… Υπάρχει αρκετό;
Drop store
Μια καμπάνια οπτικής επικοινωνίας που δημιουργήθηκε με αφορμή τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για την έλλειψη πόσιμου νερού.
Η καμπάνια Drop Store δείχνει πώς μπορεί να φαίνονται τα προϊόντα στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ σε ένα μέλλον με έλλειψη νερού, ενισχύοντας τη θέση πως το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό όσον αφορά ΚΑΙ στη διαχείρισή του. Υπάρχει νερό σε ό,τι τρώμε και καταναλώνουμε στη ζωή μας.

Η εταιρεία σχεδιασμού Publicis Groupe Benelux δημιούργησε μια σειρά από εννοιολογικά προϊόντα που δείχνουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει η κατανάλωση σε έναν κόσμο με λιγότερο νερό.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συσκευασίες με μικρές, ελάχιστες ποσότητες φαγητού και αποχρωματισμένο νερό που αντικατοπτρίζουν τις μερίδες και τις τιμές που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα εάν συνεχιστεί η κρίση του νερού.
Ήδη αυτή τη στιγμή δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές, πόσιμο νερό!

«[Τα Ηνωμένα Έθνη] ήθελαν να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα παγκοσμίως για να κατανοήσουν οι άνθρωποι την αξία του νερού», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Publicis, Eduardo Marques, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανάπτυξη μιας εκστρατείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο σημαντικό θέμα».
Και πρόσθεσε εύστοχα: «Υπάρχει νερό σε ό,τι τρώμε και καταναλώνουμε στη ζωή μας, επομένως, αντί να έχουμε στοιχεία διατροφής στις ετικέτες του προϊόντος, έχουμε στην πραγματικότητα πόσα λίτρα νερού χρειάζονται για να παραχθεί αυτό το προϊόν σε αυτή την ποσότητα».
Οι… ιλλιγγιώδεις τιμές σε σχέση με τις μικρές ποσότητες των προϊόντων στο μελλοντικό ράφι του σούπερ μάρκετ, προέκυψαν από την πιθανή κοστολόγηση των λίτρων -πόσιμου- νερού που χρειάστηκαν για την παραγωγή τους.

Ας δούμε όμως πόσα λίτρα νερού χρειάζονται για να παραχθούν κάποια προϊόντα.

Για να υπάρξουν αποτελέσματα απαιτείται καλύτερη διαχείριση των λυμάτων, ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και πρόληψη της ρύπανσης σε πηγές νερού.
Ωστόσο μία από τις βασικότερες ενέργειες που θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα είναι η επιλογή, η αλλαγή βασικά, των διατροφικών μας συνηθειών. Ο βιγκανισμός φαίνεται πως μπορεί να επιδράσει αρκετά σημαντικά στη διάσωση πόρων νερού.
Το σίγουρο πάντως -αν δεν αλλάξουμε κάτι- είναι πως το πόσιμο νερό θα είναι ολοένα και πιο σπάνιο στο μέλλον…

Μιχάλης Αντωνόπουλος / monocomic.com