fbpx
Select Page
Η αφίσα στη σύγχρονη εποχή.

Η αφίσα στη σύγχρονη εποχή

 

Η αφίσα παραμένει ένα αποτελεσματικό μέσο -τοπικής κυρίως- διαφήμισης, διάδοσης πολιτικών θέσεων ή διαμαρτυρίας ακόμα και σήμερα στην εποχή των Social Media και των Βlogs.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα αυτή ενισχύεται όταν τη χρησιμοποιούμε συνδυαστικά με το διαδίκτυο ή με τη διανομή ενός ενημερωτικού φυλλαδίου χέρι, χέρι κ.λπ.

Ωστόσο για λόγους οικολογικούς, αισθητικούς και νομικούς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στα σημεία ανάρτησης μιας αφίσας. Μια καλοσχεδιασμένη αφίσα θα γίνει δεκτή πιο εύκολα στην τζαμαρία ενός cafe, ενός βιβλιοπωλείου ή κάποιου άλλου καταστήματος.

Το να κολλήσει κάποιος αφίσες σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. κολώνες, καφάο, σκουπιδοντενεκέδες, τοίχους κ.λπ. απαιτούσε παλιά ένα παράβολο στον δήμο, ίσης αξίας με το 1% της αξίας του τιμολογίου του τυπογράφου.

Δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει τώρα, η αφισοκόλληση προφανώς έχει απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους ή έχουν οριστεί πολύ συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα τον Δήμο. Πάντως η απαγόρευση ή έστω ο περιορισμός της αφισοκόλλησης δεν μπορεί πια να στηλιτευτεί ως «κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών», υπάρχει το διαδίκτυο όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει. Ωστόσο πριν από τη διάδοση του διαδικτύου η αφίσα ως επικοινωνιακό μέσο είχε σχεδόν την ίδια σημασία με τον Τύπο και κυρίως τις ημερήσιες εφημερίδες, την τέταρτη εξουσία.

Η αφίσα σας θα γίνει δεκτή σε έναν ιδιωτικό χώρο π.χ. εστίασης, πέραν της θεματολογίας και του καλού σχεδιασμού και από τις διαστάσεις της. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα έβαζε στη τζαμαρία του μια αφίσα 70×100 εκ., έχει ήδη συστήματα εσωτερικής σκίασης. Μια αφίσα διαστάσεων μεταξύ Α3 και 50×70 εκ. είναι εντάξει.

αφίσες

Η αφίσα στη σύγχρονη εποχή

Η οπτική επικοινωνία της αφίσας πρέπει να είναι σαφής με κυρίαρχα τα τρία βασικά στοιχεία: τι, που, πότε, ανάλογα την περίπτωση φυσικά. Ουσιαστικά η αφίσα λειτουργεί όπως μια εικόνα σε ένα επαγγελματικό post στο Facebook ή το Instagram.

Απαιτείται από τον σχεδιασμό -κατ’ αρχάς- να «αιχμαλωτίσει» την προσοχή του χρήστη και σε δεύτερο επίπεδο, αυτός, να κατανοήσει το μήνυμα. Όλα αυτά σε στενά χρονικά όρια. Ενδεικτικά να πούμε πως ένα επαγγελματικό post στο Instagram «διαθέτει» μόνο 16 εκατοστά του δευτερολέπτου (span of attention) ώστε να προκαλέσει την προσοχή.

Σημείωση: στις εικόνες επάνω των επαγγελματικών post πρέπει να προσθέτουμε έναν τίτλο συν το λογότυπο της εταιρίας.

Επίσης όταν στην αφίσα αναφέρονται Χορηγοί μην τους βάζετε σε λευκά κουτάκια, κάπου έλεος! Αν δεν έχετε όλων τα λογότυπά σε vector αρχεία (.ai, .eps, ή έστω .png) τοποθετήστε τα σε λευκό φόντο, σχεδιάζοντας μια λευκή λωρίδα στο κάτω μέρος του δημιουργικού σας.

 

Η αφίσα στη σύγχρονη εποχή.
Αφίσες

Εκτός της αφίσας, υπάρχει και η Εφημερίδα Δρόμου -πάντα τις διαβάζω όταν τις βλέπω, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- η οποία λειτουργεί αρκετά διαφορετικά.

Χρειάζονται και εκεί οι κανόνες της Οπτικής Επικοινωνίας που θα «τραβήξουν» την προσοχή του -σε κάθε περίπτωση πεζού, ποτέ εποχούμενου- περαστικού, ωστόσο ο «χρήστης» πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να διαβάσει όλο το κατεβατό σε αυτήν.

Μια συμβουλή σε όσους δημιουργούν Εφημερίδες Δρόμου: να χρησιμοποιούν προτάσεις με 8-14 λέξεις η κάθε μία, όχι παραπάνω. Όταν οι περισσότερες από τις προτάσεις ενός κειμένου αποτελούνται από δεκάδες λέξεις, ο λόγος φαίνεται σχεδόν παραληρηματικός.

Η αφίσα στη σύγχρονη εποχή
Για την Kartomania.gr
Μιχάλης Αντωνόπουλος

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.