Η χρήση του Ντεγκραντέ (Gradient) και των δύο εργαλείων του, το Gradient Swatch Tool και το Gradient Feather Tool (θα τα βρείτε στο Window>Tools) στο InDesign είναι πιο απλή και από την αντίστοιχη στο Illustrator. Τουλάχιστον όσον αφορά στη σουΐτα CS6 με την οποία δουλεύω.

InDesign: Δημιουργία Frame στις φωτογραφίες
Η χρήση του Ντεγκραντέ (Gradient) και των δύο εργαλείων του, το Gradient Swatch Tool και το Gradient Feather Tool (θα τα βρείτε στο Window>Tools) στο InDesign είναι πιο απλή και από την αντίστοιχη στο Illustrator.
Τουλάχιστον όσον αφορά στη σουΐτα CS6 με την οποία δουλεύω. Ως παράδειγμα να αναφέρω την εφαρμογή του Gradient σε γράμματα -που δεν είναι Outline- στο Illustrator και αντίστοιχα στο InDesign.
Για προσπαθήστε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Υπάρχει βέβαια τρόπος να γίνει και στο Illustrator, σε επεξεργάσιμο κείμενο πάντα, αλλά θέλει ξεχωριστό άρθρο για το τι πρέπει να κάνετε. Το σημειώνω.
Πάμε στο inDesign. Στην εικόνα 1 χρωματίζω το πάχους 4pt frame των φωτογραφιών μου με το ίδιο ντεγκραντέ των τίτλων. Αυτό βοηθά τον αναγνώστη να αντιλαμβάνεται άμεσα σε ποιο θέμα αντιστοιχεί η κάθε φωτογραφία και το αντίστροφο. Φυσικά σε αυτό συνεισφέρει και το συνολικό στήσιμο της σελίδας.
Στο Application Bar, η μεγάλη οριζόντια μπάρα επάνω (εμφανίστε την μέσω του Window, θα τη βρείτε προς το τέλος) και όταν έχετε ενεργοποιήσει με το βελάκι σας την εικόνα, εμφανίζεται ένα τμήμα που αφορά στην επεξεργασία του Frame (εικόνα 2).
Εκεί μπορείτε να επιλέξετε διάφορα και ενδιαφέροντα εφέ. Δεξιά κάτω θα βρείτε κάποια στυλ για τις γωνίες της εικόνας σας. Στην εικόνα 1 έχω επιλέξει για όλες μου τις φωτογραφίες την τελευταία (Rounded).
Επάνω ακριβώς ρυθμίζετε την καμπυλότητα, όσο μεγαλύτερη η τιμή τόσο μεγαλύτερη η καμπύλη.

Αριστερά τέρμα ορίζετε το πάχος του Frame σας σε pt, ενώ από κάτω ακριβώς επιλέγετε στυλ γραμμής. Αν το ψάξετε θα πάρετε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Δοκιμάστε για παράδειγμα το στυλ Wavy, ακόμα και σε στρογγυλό Frame.
Aμέσως δεξιά θα βρείτε κάποια εφέ του Photoshop και δίπλα, πάντα δεξιά (αυτό δεν αποτελεί κάποιο πολιτικό μήνυμα), υπάρχουν οι επιλογές της Πλευρικής Ροής (Window > Text Wrap).
Για την τόσο χρήσιμη και απαραίτητη Πλευρική Ροή θα επανέλθουμε με νέο άρθρο. Δυστυχώς το InDesign μας τα έχει λίγο πολύπλοκα όσον αφορά στο Text Wrap, χωρίς λόγο φυσικά.
Οι πιο παλιοί θα θυμούνται πόσο απλή ήταν στο QuarkXpress η εφαρμογή της Πλευρικής Ροής σε μια εικόνα και πόσο σωστά «τύλιγε» το κείμενο τα ξεγυριστά μας. Αλλά μην γκρινιάζουμε, εγκαταλείψαμε το Quark λόγω της… απίστευτα σημαντικής διαφοράς τιμής του με το InDesign.
Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις (συνήθως), αν και το InDesign είναι πια ένα αρκετά φιλικό πρόγραμμα με βελτιωμένο UX (User Experience) και WYSIWYG (What You See Is What You Get).
Καλά σχέδια!
Μιχάλης Αντωνόπουλος για την Kartomania.gr