Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Tips and Tricks
Πιθανότατα έχετε ακούσει για SEO (Search Engine Optimization) και για CRO (Conversion Rate Optimization), αλλά για… BCO (Business Cards Optimization) είναι μάλλον η πρώτη φορά!
Ήρθε όμως η στιγμή να δούμε με προσοχή τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και να σκεφτούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επαγγελματικές κάρτες όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτικές. Με λίγα λόγια να δούμε ποιες είναι οι σωστές επαγγελματικές κάρτες.
Έχουμε ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο για 4 στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επαγγελματικές κάρτες και έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Από τη μελέτη επιπλέον στοιχείων καταλήγουμε σε σημαντικά αποτελέσματα για το πως πρέπει να είναι οι αποδοτικές και σωστές επαγγελματικές κάρτες.
Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Χρειαζόμαστε επαγγελματικές κάρτες;
Την εποχή της ψηφιακής επανάστασης το ερώτημα φαντάζει εύλογο. Χρειαζόμαστε πραγματικά επαγγελματικές κάρτες; Μήπως είναι πια ξεπερασμένες;
Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία που μάλιστα θεωρούνται και αρκετά «μετριοπαθή».
Ξέρετε πόσες κάρτες τυπώνονται παγκοσμίως ανά ημέρα; Περίπου 27 εκατομμύρια και μάλιστα η έναρξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει ανοδική πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη για επαγγελματικές κάρτες θα αυξάνεται συνεχώς.
Υπολογίζεται ότι ανά έτος τυπώνονται περίπου 10 Δισεκατομμύρια επαγγελματικές κάρτες. Εάν σκεφτούμε ότι το 88% των επαγγελματικών καρτών πετιούνται μέσα στην πρώτη εβδομάδα, τότε καταλήγουμε στο «εξωπραγματικό» συμπέρασμα ότι από τα 10 δις καρτών, περίπου τα… 8,8 θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη στιγμή που θα δοθούν!
Αν το 88% σας φαίνεται μεγάλο ποσοστό, ας το σκεφτούμε ανάποδα. Ας πούμε ότι αυτοί που κρατάνε την κάρτα μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 12%. Αν αυτό σας φαίνεται… μικρό, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε ότι το Conversion Rate όσον αφορά την ανταλλαγή στοιχείων στο διαδίκτυο (CR=Συνολικές επισκέψεις / Νέες επαφές που μας δίνουν τα στοιχεία τους σε ανταλλαγή με τα δικά μας) αγγίζει το 2,35% (στοιχεία από Wordstream).
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι: «Αφού σχεδόν το 98% των διαδικτυακών χρηστών δεν πρόκειται να κρατήσουν τα στοιχεία μας, τότε ποιο το νόημα να… έχουμε site;» Ειδικά αν το δούμε από πλευράς marketing και επικοινωνίας, η αποτελεσματικότητα των επαγγελματικών καρτών όσων αφορά την ανταλλαγή στοιχείων είναι σχεδόν 5πλάσια από αυτή των ιστοσελίδων! Πραγματικά θεωρείτε ότι θα πρέπει να… σταματήσουμε να δίνουμε κάρτες (ή να έχουμε site);
Φυσικά το να σκεφτούμε ότι επειδή το CR είναι 2,35%, το διαδίκτυο δεν είναι χρήσιμο ή αποδοτικό, είναι παράλογο. Εξίσου παράλογο είναι και να σκεφτόμαστε πως οι επαγγελματικές κάρτες δεν είναι απαραίτητες, επειδή κάποιοι δεν πρόκειται να τις κρατήσουν. Επίσης το 88% των «πεταμένων καρτών» αφορούν τον μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες κάρτες μπορεί να βρεθούν στον κάλαθο των αχρήστων σε ποσοστό μικρότερο του 50%, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να αρχίσουν μία νέα καριέρα ως… «χαρτοπολτός» σε ποσοστό 99,9%! Για αυτό ακριβώς το λόγο η επαγγελματική μας κάρτα πρέπει να είναι ποιοτική και να τη δίνουμε όπου και όταν χρειάζεται. Πρέπει να φροντίσουμε οι κάρτες μας να είναι τέτοιες, ώστε να έχουν τα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά απόρριψης.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι το 63% το πεταμένων επαγγελματικών καρτών οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός που είχε την κάρτα μας στα χέρια του δεν αισθανόταν ότι χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα μας, καθίσταται σαφές ότι οι επαγγελματικές μας κάρτες πρέπει να είναι τόσο κατάλληλες που ακόμα και αυτός που δεν μας χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να… «λυπηθεί» να πετάξει μία τόσο ωραία και εντυπωσιακή κάρτα.
Είπαμε: Σωστές επαγγελματικές κάρτες! Και όταν λέμε «σωστές», εννοούμε σωστές από κάθε άποψη και πλευρά. Τουλάχιστον από τις πλευρές που μπορούμε να καλύψουμε. Σωστός σχεδιασμός και ποιοτική εκτύπωση είναι… must. Τώρα το αν θα αρέσει το λογότυπό μας ή ο συγκεκριμένος χρωματικός σχεδιασμός σε κάποιον, αυτό δεν μπορούμε να το καλύψουμε πλήρως. Είμαστε 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν… 8 δισεκατομμύρια διαφορετικές απόψεις και γούστα. Οπότε απλά προσπαθούμε να καλύψουμε πληρέστερα το κοινό που μας ενδιαφέρει.
Επίσης αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι για κάθε 2.000 επαγγελματικές κάρτες που μοιράζουμε, έχουμε μία (κατά μέσο όρο) αύξηση 2,5% στις πωλήσεις μας και ότι σχεδόν σε κάθε κουλτούρα και πολιτισμό οι επαγγελματικές κάρτες θεωρούνται απαραίτητες για κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα. Με όλα τα παραπάνω μάλλον αρχίζουμε και «σχηματίζουμε μία εικόνα».
Στις περισσότερες χώρες, όταν γίνεται μία επαγγελματική συνάντηση είναι αναμενόμενο να υπάρξει και η καθιερωμένη ανταλλαγή καρτών. Εκθέσεις, συνέδρια, συναντήσεις ή ακόμα και μία τυχαία στιγμιαία επικοινωνία δυο επαγγελματιών στο δρόμο μπορεί να καταλήξει στην ανταλλαγή καρτών. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θέλετε να είστε αυτός που δεν έχει επαγγελματικές κάρτες ή (ακόμα χειρότερα) οι επαγγελματικές κάρτες να είναι χαμηλής ποιότητας. Άλλωστε όπως λένε και οι (πλέον ειδικοί στο marketing) Αμερικάνοι: «If you don’t have a card, you don’t have a chance».
Μερικοί ακόμα λόγοι που χρειαζόμαστε σωστές επαγγελματικές κάρτες είναι ότι οι κάρτες είναι πιο… «γρήγορες» και πιο εύκολες από οποιαδήποτε ψηφιακή μεταβίβαση στοιχείων και (αντίθετα από ότι πιστεύεται ευρέως) δεν έχει όλος ο κόσμος smart phones. Παρόλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 9% των επαγγελματικών καρτών «μετατρέπεται» σε ηλεκτρονική μορφή.
Αν δραστηριοποιούμαστε σε ένα τομέα με σχετικά μικρό ανταγωνισμό ή αν δεν «είθισται» οι ανταγωνιστές μας να διαθέτουν επαγγελματικές κάρτες(!), τότε αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να έχουμε εμείς. Μία βασική αρχή του marketing ορίζει σαφώς ότι είναι πιο εύκολο να διακριθούμε και να ξεχωρίσουμε σε ένα μικρότερο πλήθος (when a marketing channel is less crowded, it’s easier to stand out).
Επίσης ποτέ δεν ξέρουμε πότε και που θα συναντήσουμε κάποιον που θα θέλουμε να του δώσουμε τα στοιχεία μας. Τέλος καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας πως σε κάποιες κοινωνίες όπως στην Ιαπωνία και στην Κίνα, οι κουλτούρες ορίζουν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς κατά την ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών και η απουσία τους θεωρείται αδιανόητη.
Άρα το συμπέρασμα είναι απλό. Χρειαζόμαστε απαραιτήτως σωστές επαγγελματικές κάρτες υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα προσεγμένες. Όχι ποιοτικώς υποδεέστερες. Από το να έχουμε κακές κάρτες, καλύτερα να μην έχουμε… καθόλου κάρτες!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε: «Η ποιότητα των επαγγελματικών μας καρτών αντικατοπτρίζει την ποιότητα της επιχείρησής μας, των προϊόντων μας, των υπηρεσιών μας και ημών των ιδίων»!
Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Με την πρώτη ματιά
Όλοι ξέρουμε εκφράσεις όπως: «Μην κρίνεις το περιεχόμενο από το περιτύλιγμα» και «Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο».
Και στις δύο περιπτώσεις θα λέγαμε πως τα γνωμικά αυτά είναι πολύ σωστά, αλλά όσον αφορά το τι γίνεται στην καθημερινή ζωή και ιδιαίτερα στον τομέα της επιχειρηματικότητας τα πράγματα, από ότι φαίνεται, δεν είναι και τόσο… «ειδυλλιακά».
Απλά ρωτήστε ανθρώπους με ασυνήθιστη εμφάνιση και θα σας απαντήσουν κατά πόσο κρίνονται (στην πραγματικότητα) πρωτίστως από την εμφάνιση ή όχι.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι επαγγελματικές κάρτες δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα και κρίνονται (τουλάχιστον αρχικά) από την εμφάνισή τους. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η σχεδίαση μιας επαγγελματικής κάρτας είναι εξαιρετικά σημαντική και καλό θα ήταν να γίνεται από επαγγελματίες.
Επιπροσθέτως η ποιότητα της επαγγελματικής κάρτας «παίζει» τεράστιο ρόλο αφού θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την ποιότητα του ατόμου που την κατέχει καθώς και της επιχείρησης που εκπροσωπεί.
Εάν νομίζετε ότι αυτά που γράφουμε είναι υπερβολικά, σκεφτείτε απλά ότι βάσει έρευνας που έγινε από το Statistic Brain Research Institute, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 72% των ανθρώπων κρίνει έναν επαγγελματία από την επαγγελματική του κάρτα και το 39% ΔΕΝ θα αποφάσιζε να συνεργαστεί μαζί του εάν η κάρτα του ήταν υποδεέστερης ποιότητας (και για να το γράψουμε όπως ακριβώς αναφέρεται στην έρευνα «39% won’t do business with a person who has a cheap card»).
Ακούγεται άσχημο αλλά καλώς ή κακώς αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα και καλό θα είναι ως επαγγελματίες να τη γνωρίζουμε.
Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Ποιές είναι οι «σωστές» επαγγελματικές κάρτες;
Καταρχάς όπως αναφέραμε μόλις στις παραπάνω γραμμές οι σωστές επαγγελματικές κάρτες είναι σχεδιασμένες από επαγγελματία. Όσες φορές και αν το αναφέρουμε, δεν θα είναι αρκετές. Είναι εντελώς διαφορετικό το να έχει κάποιος (που δεν είναι επαγγελματίας των γραφικών τεχνών) μία ιδέα για το πώς θα ήθελε να είναι η κάρτα του αλλά να τη σχεδιάσει ένας επαγγελματίας, από το να τη «σχεδιάσει» ο ίδιος, μόνος του, με τα αποτελέσματα να είναι (στην καλύτερη των περιπτώσεων και με πολλή ευγένεια) εξαιρετικά μέτρια!
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας σοβαρός επαγγελματίας ΔΕΝ έχει την πολυτέλεια να έχει μια κακή επαγγελματική κάρτα!
Ας αναφέρουμε όμως επιγραμματικά τι πρέπει να αναφέρεται σε μια κάρτα που θέλουμε να θεωρείται επαγγελματική. Καταρχάς αναφέρουμε επωνυμία εταιρείας (ιδανικά θα εμφανίζεται και το λογότυπο), τη θέση μας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), το ονοματεπώνυμό μας, τη διεύθυνση της εταιρείας, τηλέφωνα και email. Εάν το δημιουργικό το επιτρέπει καλό θα ήταν να αναφέρονται και η ιστοσελίδα της εταιρείας μαζί με τα πιο βασικά social media (πχ «διεύθυνση» στο facebook).
Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να μπει μία φωτογραφία (π.χ. Real Estate) για τις οποίες θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να είναι ΚΑΙ αυτές «τραβηγμένες» και επεξεργασμένες από επαγγελματία. Φυσικά με την έννοια του «επαγγελματία» σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε τη φωτογραφία από μία έξοδο για νυχτερινή διασκέδαση. Επίσης selfies και φωτογραφίες από λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις δεν είναι κατάλληλες για μια επαγγελματική κάρτα.
Άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να έχουν οι σωστές επαγγελματικές κάρτες είναι το QR Code. Το QR Code είναι ένας καλός τρόπος να «οδηγήσουμε» κάποιον στον ψηφιακό μας κόσμο και να του παρέχουμε μεγάλο πλήθος πληροφοριών που είναι αδύνατον να εμφανίζεται σε μία κάρτα. Είναι ένα ωραίο στοιχείο άλλο όχι απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για τα NFC tags που μπορούν και αυτά να παρέχουν τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους, όπου και όποτε χρειαστεί.
Τελευταία γίνεται αρκετή συζήτηση και για την ύπαρξη ενός… CTA (Call To Action) επάνω στις επαγγελματικές κάρτες. (Θα θυμάστε πως ξεκινήσαμε το άρθρο, αναφερόμενοι σε όρους digital marketing). Παρόλα αυτά ΚΑΙ αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο, αλλά αναμένουμε περισσότερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συγκεκριμένη προσθήκη. Το CTA είναι κάτι που αν θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά χρήσιμο να βρίσκεται επάνω στις επαγγελματικές κάρτες, θα μπορούσε να αλλάξει τη βασική δομή όσον αφορά το δημιουργικό.
Εύλογα προκύπτει το ζήτημα: «Με τόσα πράγματα που είπαμε, δεν χρειαζόμαστε κάρτα. Χρειαζόμαστε… πάπυρο»!
Πράγματι αν κάποιος αποφασίσει να τα «ρίξει όλα επάνω σε μια κάρτα», η κάρτα θα είναι (στην καλύτερη περίπτωση) δυσανάγνωστη, πράγμα που είναι βασικό μειονέκτημα και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Γι’ αυτό επιλέγουμε με προσοχή τα στοιχεία που θα αναφέρονται, ΠΑΝΤΑ όμως πρέπει μια σωστή επαγγελματική κάρτα να απαντά στα τρία βασικά ερωτήματα: Τι, Ποιος, Που!
Αφού έχουμε καλύψει τα απολύτως απαραίτητα, συνεχίζουμε με τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον χώρο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Το μέγεθος θα ήταν καλό να μην ξεπερνάει αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, ώστε να μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί σε card holders, φύλλα αποθήκευσης και πορτοφόλια. Φροντίζουμε για ένα αξιοπρεπές και ευανάγνωστο δημιουργικό, με (το πολύ) δύο διαφορετικές γραμματοσειρές και αυτές πρέπει να είναι «σοβαρές» και ευανάγνωστες! Εννοείται ότι για τις σωστές επαγγελματικές κάρτες η υψηλή ποιότητα στο χαρτί και στην εκτύπωση πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Μακριά από την πεπατημένη
Πώς όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε από το πλήθος;
Πώς μπορούμε να κάνουμε την επαγγελματική μας κάρτα να είναι αυτή που θα θέλει κάποιος να την κρατήσει στο αρχείο του.
Τι είναι αυτό που κάνει κάποιες κάρτες τόσο ξεχωριστές και μοναδικές που δίνουν σε έναν επαγγελματία σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού;
Η απάντηση είναι «απλή» και έχει ήδη δοθεί: ΠΟΙΟΤΗΤΑ!
Ποιότητα στο σχεδιασμό, ποιότητα στο χαρτί, ποιότητα στην εκτύπωση, ποιότητα στις μετεκτυπωτικές εργασίες.
Τι να την κάνετε μία κάρτα με χρυσοτυπία, αν «ξεφτίζει» και διαλύεται; Τι να το κάνετε το λαμινάρισμα, αν η κάρτα «ξεκολλάει» και «ανοίγει στα δύο»; Είπαμε. Καλύτερα να ΜΗΝ έχουμε επαγγελματικές κάρτες, πάρα να έχουμε επαγγελματικής κάρτες κακής ποιότητας!
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ειδικά χαρτιά που κάνουν τη διαφορά τόσο στην όραση όσο και στην αφή. Χαρτιά τόσο ιδιαίτερα που θυμίζουν διαφορετικά υλικά όπως το δέρμα ή ακόμα και το βελούδο. Μια επαγγελματική κάρτα σε τέτοια χαρτιά αποπνέει πολυτέλεια και επαγγελματισμό. Μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό όποιου τη δει και σε τελική ανάλυση, απλά και ξεκάθαρα, “κάνει σωστά τη δουλειά της”!
Οι ειδικές εργασίες είναι ένας ακόμη τρόπος να φτάσουμε πιο κοντά στις «απολύτως» σωστές επαγγελματικές κάρτες. Χρυσοτυπία, ασημοτυπία, υψιτυπία (letterpress), βαθυτυπία, καλούπι, θερμογραφία, UV (τοπικό ή διογκωμένο), λαμινάρισμα και περιμετρική βαφή είναι μόνο μερικά από τα «όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας» προκειμένου να καταλήξουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα.
Φυσικά δεν «φτάνει» να έχουμε στα χέρια μας ποιοτικές και σωστές επαγγελματικές κάρτες. Χρειάζεται και από την πλευρά μας να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Πρέπει να προσέχουμε σε ποιον δίνουμε την κάρτα μας. Τις επαγγελματικές μας κάρτες τις έχουμε για κάποιο λόγο, δεν τις έχουμε για να τις «πετάμε από εδώ και από εκεί». Μπορούμε να δίνουμε τις κάρτες μας σε όποιον συναντάμε αλλά εφόσον πρώτα έχουμε μία μικρή κουβέντα και ανταλλάσουμε χειραψία (ή κάποιον σχετικό χαιρετισμό όσον αφορά την εποχή του covid-19). Καλό θα ήταν να ζητάμε και εμείς από την πλευρά μας την κάρτα του συνομιλητή μας. Έτσι δείχνουμε ενδιαφέρον και σεβασμό.
Τέλος ΠΑΝΤΑ πρέπει να έχουμε μαζί μας μερικές επαγγελματικές κάρτες. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα τις χρειαστούμε. Ακόμα και στις διακοπές, 10 – 20 κάρτες δεν μας πιάνουν χώρο, αλλά μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.
Σωστές επαγγελματικές κάρτες
Ανταλλάξαμε κάρτες. Και μετά;
Τι κάνουμε μετά την ανταλλαγή των καρτών;
Τις βάζουμε σε ένα συρτάρι και… περιμένουμε;
Προφανώς και όχι. Η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών είναι η… «μισή δουλειά»!
Η άλλη μισή ξεκινάει από τη στιγμή που αρχίζουμε να ελέγχουμε τις κάρτες που πήραμε. Καταρχάς ξεχωρίζουμε ποιοι επαγγελματίες μάς ενδιαφέρουν περισσότεροι προκειμένου να συνεργαστούμε, είτε ως προμηθευτές είτε ως πελάτες.
Κάπου εδώ αρχίζουμε και πάλι να βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε κάρτες που να ξεχωρίζουν και να εντυπωσιάζουν με την καλαισθησία και την ποιότητά τους. Ποιους νομίζετε ότι πραγματικά θα «ξεχωρίσετε» όταν έχετε πια γυρίσει από μία έκθεση ή μία συνάντηση και αυτό που σας έχει μείνει είναι οι… επαγγελματικές κάρτες; Για ποιους θα έχετε την αίσθηση ότι είναι πιο «σοβαροί», «συγκροτημένοι» και «δυνατοί»;
Προφανώς και οι πιο σωστές επαγγελματικές κάρτες είναι αυτές που θα αγγίξουν την κορυφή των προτιμήσεών σας και είναι απολύτως λογικό και ανθρώπινο! Σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι μια καλή στιγμή να παρατηρείτε και τις κάρτες των υπόλοιπων επαγγελματιών.
Πώς είναι οι κάρτες τους; Τι χρώματα χρησιμοποιούν; Πόσα στοιχεία αναφέρουν; Έχουν φωτογραφία; Έχουν Call to Action; Έχουν QR Code; Σε τι χαρτιά έχουν τυπώσει; Έχουν ειδικές εργασίες; Αυτά και αρκετά άλλα είναι πολύ χρήσιμο να τα προσέχετε και να τα γνωρίζετε. Στοιχεία τόσο απλά, αλλά τόσο ουσιαστικά που μπορούν να μας «πουν» πολλά πράγματα για τον ανταγωνισμό ή τους συνεργάτες μας.
Προσέξτε τις κάρτες των ανταγωνιστών σας και σκεφτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να διαφοροποιηθείτε και να ξεχωρίσετε. Μήπως στο industry που δραστηριοποιείστε είναι απαραίτητο στις επαγγελματικές σας κάρτες να γράφετε αρκετά πράγματα; Σκεφτείτε έξυπνες λύσεις ή ρωτήστε τους επαγγελματίες τι έχουν να σας προτείνουν. ΔΕΝ χρειάζεται να φτιάξετε μία τεράστια επαγγελματική κάρτα που θα «έπαιρνε το χρυσό σε διαγωνισμό πετάγματος σε κάδους απορριμμάτων»! Μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε μια κάρτα με πίκμανση (δηλαδή διπλωμένη, συνήθως, στη μέση) και έτσι να έχετε στη διάθεσή σας διπλάσιο χώρο χωρίς όμως να έχει τις διπλάσιες διαστάσεις αφού λόγω του διπλώματος οι αρχικές διαστάσεις παραμένουν ίδιες και αλλάζει μόνο το πάχος.
Με λίγα λόγια η ανταλλαγή καρτών εκτός από μια επαγγελματική ανάγκη και συνήθεια είναι και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σκεφτείτε πως θέλετε να είναι οι δικές σας σωστές επαγγελματικές κάρτες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχουν λύσεις για κάθε ανάγκη και απαίτηση. Σκεφτείτε out of the box, ζητήστε τις συμβουλές ενός επαγγελματία των γραφικών τεχνών, ελέγξτε τον ανταγωνισμό, δείτε όσο πιο πολλές κάρτες μπορείτε και πάρτε ιδέες, ώστε να βρείτε τις κάρτες που σας ταιριάζουν, σας αρέσουν και θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που θα ορίζατε ως ιδανικές επαγγελματικές κάρτες.
Για το τέλος
Για το τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα που αφορούν τις σωστές επαγγελματικές κάρτες και αναφέρθηκαν σε αυτό το μακροσκελές άρθρο.
Δέκα δισεκατομμύρια (10.000.000.000) επαγγελματικές κάρτες τυπώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.
88% τις πετάει μέσα στην πρώτη εβδομάδα, με το «αντίστοιχο» ποσοστό που αφορά το διαδίκτυο να είναι λίγο κάτω από 98%.
63% τις πετάει επειδή δεν χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας.
Για κάθε 2000 κάρτες που μοιράζουμε, έχουμε 2,5% αύξηση των πωλήσεων.
72% των ανθρώπων κρίνει έναν επαγγελματία από την επαγγελματική του κάρτα.
39% ΔΕΝ θα αποφάσιζε να συνεργαστεί μαζί του εάν η κάρτα του ήταν υποδεέστερης ποιότητας.
Μια σωστή επαγγελματική κάρτα πρέπει να απαντά στα τρία βασικά ερωτήματα: Τι, Ποιος, Που!
Από το να έχουμε κακές κάρτες, καλύτερα να μην έχουμε καθόλου κάρτες.
Οι επαγγελματικές μας κάρτες χαρακτηρίζουν και αντιπροσωπεύουν εμάς και την επιχείρησή μας.
Όπως πάντα η Kartomania.gr είναι δίπλα σας έτσι ώστε να σας καλύψει οποιεσδήποτε απορίες, να σας ενημερώσει για όλες τις τεχνικές και τα χαρτιά με τα οποία μπορείτε να καταφέρετε να έχετε στα χέρια σας όχι απλά τις πιο σωστές επαγγελματικές κάρτες, αλλά τις επαγγελματικές κάρτες που θα είναι οι πλέον αποδοτικές και θα έχουν κορυφαίο value for money.
Ειδικά χαρτιά, εκτυπωτικές και μετεκτυπωτικές εργασίες κορυφαίας ποιότητας, έξυπνο και καλοσχεδιασμένο δημιουργικό είναι αυτά που καθιστούν τις σωστές επαγγελματικές κάρτες έναν από τους καλύτερους τρόπους να «μένετε σε επαφή» με τους πελάτες σας ακόμα και μετά τις συναντήσεις σας.
Εσείς πώς θέλετε να σας θυμούνται;
Επιπλέον στοιχεία για τις σωστές επαγγελματικές κάρτες, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.