fbpx
Select Page

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Οι επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί (οικολογικό χαρτί) δεν είναι μόνο μια τάση της μόδας ή κάτι «περαστικό» που περιμένουμε σύντομα να… ξεχαστεί.

Οι επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί (οικολογικό χαρτί) είναι μία επιλογή που καταφέρνει μας διαφοροποιεί από την πλειονότητα μέσω μίας ξεχωριστής και εντυπωσιακής επαγγελματικής κάρτας, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε το περιβάλλον έμπρακτα και αποτελεσματικά.

 

Ανακύκλωση χαρτιού

Επαγγελματική κάρτα σε οικολογικό λευκό χαρτί.Τι είναι

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι η διαδικασία κατά την οποία το χαρτί που έχει απορριφτεί  μετατρέπεται σε νέα είδη (συνήθως) χαρτιού. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Το προς ανακύκλωση χαρτί χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες. Πρώτον, στα υπολείμματα από τα εργοστάσια που αρχικά κατασκευάζουν το χαρτί. Δεύτερον, στα επεξεργασμένα χαρτιά που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή (να βγουν στην αγορά) και τρίτον, στα χαρτιά που «έκαναν τον κύκλο τους» και πλέον έχουν απορριφθεί από τους καταναλωτές.

 

Πως γίνεται

Η ανακύκλωση του χαρτιού γίνεται με τη μέθοδο της πολτοποίησης. Αρχικά ανακατεύεται το παλιό χαρτί με νερό και διάφορα χημικά. Στη συνέχεια «κόβεται σε μικρά κομμάτια», μετά θερμαίνεται και μετατρέπεται σε «κομματάκια» κυτταρίνης τα οποία πλέον είναι οργανικό φυτικό υλικό. Αυτό το υλικό είναι γνωστό και ως «πολτός» και από αυτό το σημείο ξεκινάει η διαδικασία του «καθαρισμού». Ο πολτός μπορεί να περιέχει μέρη από πλαστικό ή μελάνι και αν θέλουμε να έχουμε ένα σωστό τελικό προϊόν, τα «ξένα» προς το χαρτί μέρη θα πρέπει να εξαχθούν.

Σκεφτείτε ότι το μελάνι μόνο, μπορεί να είναι έως και το 2% το συνολικού βάρους του προς ανακύκλωση χαρτιού. Η διαδικασία αφαίρεσης του μελανιού από τις ίνες χάρτου ονομάζεται «Deinking» και ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό νομικό(!) Justus Claproth.

Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία ο «πολτός» είναι έτοιμος να μετατραπεί σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Γιατί

Καταρχάς το χαρτί περιέχει μεθάνιο και άνθρακα (ο οποίος βρίσκεται μέσα στο δέντρο από όπου έχει προέλθει το χαρτί) οπότε όταν το χαρτί διαλύεται χωρίς έλεγχο στο περιβάλλον οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται. Η ανακύκλωση καθυστερεί και μειώνει (αφού δημιουργείται μικρότερη ανάγκη για νέο χαρτί) την απελευθέρωση των βλαπτικών ουσιών στο περιβάλλον.

Η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού από περιοδικά και εφημερίδες εξοικονομεί περίπου αντίστοιχο βάρος σε ξύλο, ενώ η ανακύκλωση ενός τόνου υψηλότερης ποιότητας χαρτιού (πχ Kraft) σώζει λίγο περισσότερο από δύο τόνους ξύλου! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολτοποίηση ενός χαρτιού τύπου Kraft απαιτεί το διπλάσιο ξύλο λόγω της αφαίρεσης λιγνίνης (τρισδιάστατο φαινολικό πολυμερές, του οποίου η ακριβής δομή δεν είναι ακόμα γνωστή) ώστε να παραχθούν ίνες υψηλότερης ποιότητας.

Με λίγα λόγια η ανακύκλωση χαρτιού εξοικονομεί πολύτιμη ενέργεια και συντελεί στη μείωση των ρύπων στο περιβάλλον.

 

Στατιστικά στοιχεία

Χαρτί προς ανακύκλωσηΣήμερα το 40% του χαρτοπολτού παράγεται από ξύλο, ενώ στους πιο σύγχρονους μύλους μόνο το 9 – 16% του χαρτοπολτού παράγεται από κορμούς δέντρων. Το υπόλοιπο προέρχεται από απορρίμματα ξύλου που παλαιότερα απλά πήγαιναν προς καύση.

Όπως προαναφέραμε ένα από τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης χαρτιού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Αν και οι απόψεις διίστανται, σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι η εξοικονόμηση είναι μεταξύ 40% (Energy Information Administration) και 64% (Bureau of International Recycling). Άλλες έρευνες (αν και θεωρούνται πολύ… «αισιόδοξες») δείχνουν ότι η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού μπορεί να «σώσει» έως και 4.000kWh ηλεκτρικής ενέργειας, μέγεθος που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια.

Επίσης η ανακύκλωση χαρτιού οδηγεί σε μείωση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα κατά 35% και σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 74% σε σχέση με την πρωταρχική παραγωγή χαρτιού.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού (και όχι μόνο) ας δούμε κάποια επιπλέον στατιστικά στοιχεία όπως αυτά αναφέρονται στη Wikipedia.

Το 1993 αν και ακόμα το χαρτί χρησιμοποιείτο κατά κόρον για γραφή και ανάγνωση, η συσκευασία ξεπέρασε κάθε άλλη χρήση και αποτελούσε πλέον το 41% της συνολικής κατανάλωσης.

Το 1996 περίπου το 95% των εταιρικών πληροφοριών και σημειώσεων ήταν καταγεγραμμένες σε χαρτί.

Το 1997 παρήχθησαν 299.044 μετρικοί τόνοι χαρτιού.

Το 1999 στις Η.Π.Α. η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση χάρτου ήταν περίπου 354 κιλά. Την ίδια κατανάλωση ανά έτος στην Ασία την έκαναν 6 άνθρωποι, ενώ στην Αφρική ο αριθμός έφτανε τους… 30!

Τα έτη 2006 και 2007 στην Αυστραλία χρησιμοποιήθηκαν 5,5 εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, με τα 2,5 εκατομμύρια να είναι ανακυκλωμένα.

Τέλος υπολογίζεται ότι οι εκτυπώσεις που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών απαιτούν 115 ΔΙΣεκατομμύρια φύλλα χαρτιού ετησίως και ότι ο μέσος χρήστης του διαδικτύου τυπώνει περίπου 16 σελίδες ημερησίως.

 

 

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί (οικολογικό χαρτί).Επίλογος

Οι επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί (οικολογικό χαρτί) διαθέτουν ιδιαίτερη, ξεχωριστή και εντυπωσιακή εμφάνιση. Συνδυάζουν το υψηλό κύρος μίας πολυτελούς επαγγελματικής κάρτας, με το οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ που, καλώς ή κακώς, είναι ζητούμενο για πολλές εταιρείες.

Το ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ όμως είναι ότι, με τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού, βάζουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος που τόσο πολύ,  τα τελευταία χρόνια, το έχουμε ταλαιπωρήσει.

Εμείς στην Kartomania.gr στα πλαίσια των εταιρικών ενεργειών που αφορούν την κοινωνική υπευθυνότητα, φροντίζουμε ώστε όλη η ποσότητα χάρτου που είναι κατάλληλη για ανακύκλωση να φτάνει στα αντίστοιχα σημεία. Φυσικά δεν φροντίζουμε μόνο για το χαρτί αλλά δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος, τηρώντας όλους τους απαιτούμενους κανονισμούς όσον αφορά την απόρριψη και όλων των υπόλοιπων υλικών.

Επίσης προτρέπουμε τους επαγγελματίες να προτιμούν το ανακυκλωμένο χαρτί για πολλές από τις ανάγκες τους όσον αφορά την έντυπη επικοινωνία. Εκτός από επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχουν και αρκετά άλλα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν σε ανακυκλωμένο (οικολογικό) χαρτί έτσι ώστε να συνδυαστεί το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Δηλαδή να υπάρχει ΚΑΙ η υψηλής ποιότητας εκτυπωτική εργασία ΚΑΙ το ξεχωριστό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα ΚΑΙ η ουσιαστική και πρακτική προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί (οικολογικό χαρτί) οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν αρκετά χαρτιά που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη και απαίτηση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να γίνουν ειδικές εκτυπωτικές και μετεκτυπωτικές εργασίες που κάνουν τις επαγγελματικές κάρτες να μένουν αξέχαστες σε όποιον τις δει!

Για να δείτε επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί κάντε «κλικ» ΕΔΩ!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις χρήσεις του ανακυκλωμένου χαρτιού και να γίνετε και εσείς μέρος της λύσης μέσω της… χρήσης!

 

letterpress

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί

 

 

Επαγγελματικές κάρτες σε οικολογικό χαρτί με κοπή laser

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί

 

 

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί με θερμοτυπία

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί

 

 

επαγγελματικές κάρτες με άσπρη θερμοτυπία σε χαρτί γκρι γκρι.

Επαγγελματικές κάρτες σε ανακυκλωμένο χαρτί

 

Pin It on Pinterest

Διάδωσέ το

Αν σου άρεσε μην το κρατάς για τον εαυτό σου.