Σχεδιάζοντας για Social Media
Τα… αρχαία χρόνια μαθαίναμε στις εκδοτικές εταιρείες πως διαθέτουμε μόνο 5 με 7 δευτερόλεπτα για να τραβήξουμε την προσοχή του αναγνώστη σε ένα θέμα -και να το διαβάσει-, κατά το ξεφύλλισμα μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού. Αυτό μπορούσαμε να το πετύχουμε με μια δυνατή φωτογραφία, με καλή γραφιστική, έναν έξυπνο τίτλο, ένα καλοσχεδιασμένο infographic, με ένα εύστοχο μότο ή συνήθως με συνδυασμό όλων αυτών. Το μικρό αυτό διάστημα χρόνου ονομάζεται Span of Attention.
Αν σας φαίνονται λίγα τα 5 με 7 δευτερόλεπτα, να σας ενημερώσω πως στα Social Media το Span of Attention είναι μόλις 0,16 δευτερόλεπτα! Αυτός είναι ο χρόνος που σας διατίθεται ώστε να προσέξει και να διαβάσει κάποιος το post σας, είτε σε έναν προσωπικό είτε σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό στα Social Media.
Για να το αντιληφθείτε, προσέξτε απλώς κάποιον να σερφάρει με το κινητό του και δείτε το χεράκι του πώς τρέχει πάνω στην οθόνη και ξεπετάει προς τα πάνω το post που ανεβάσατε με τόσο κόπο.
Στις Social Business Pages, βασικό μας εργαλείο είναι η φωτογραφία. Αν δεν έχουμε καλό υλικό, πρέπει να δημιουργήσουμε. Υπάρχουν φυσικά και οι τράπεζες εικόνων, ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη (π.χ. ενός e-shop ή ενός εστιατορίου κ.λπ.). Φροντίζουμε, επίσης, οι εικόνες μας να είναι στις σωστές διαστάσεις, ανάλογα με τα Social Media που δουλεύουμε.

To Facebook μάς επιτρέπει να καλύψουμε με κείμενο μόνο ένα 20% της εικόνας μας. Μιλάω για Προωθημένη Δημοσίευση: αν δεν θέλετε να διαφημίσετε ένα post μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, ωστόσο και πάλι μειώνεται η Οργανική Απήχηση, αν καλύψετε περισσότερο με κείμενο ή γραφικά την εικόνα. Αυτό, για παράδειγμα, είναι ένα θέμα για όσους σχεδιάζουν κόμικς και θέλουν να τα επικοινωνήσουν στα social. 🙂
Ο αλγόριθμος του Facebook δεν τα βλέπει ως κόμικς, αλλά ως εικόνες γεμάτες κείμενο.
Eκτός της εικόνας, καλό είναι τον τίτλο ή το κεντρικό θέμα του post μας να το περνάμε πάνω στη φωτογραφία, ώστε ο χρήστης να καταλάβει άμεσα περί τίνος πρόκειται. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου· πρέπει, κατ΄αρχάς, να είμαστε κατανοητοί και μετά δημιουργικοί.
Δείτε ένα παράδειγμα με το Anemoessa 4 Star Boutique Hotel στη Μύκονο· στα πλαίσια της καμπάνιας -πριν ανοίξει το ξενοδοχείο-, χρησιμοποιώ και λίγα γραφικά εκτός από την εικόνα. Επαναλαμβάνω το όνομα του ξενοδοχείου (το λογότυπο κάτω δεξιά είναι λίγο αναιμικό) και φυσικά την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο (τίποτα δεν εννοείται). Για τη λέξη DISCOVER, πήρα από τα μπλε της εικόνας.
Γύρω-γύρω υπάρχει μια λευκή κορνίζα ώστε να θυμίζει card postal. Κι όλα αυτά στο Illustrator.

Ένα παρόμοιο παράδειγμα για την εταιρεία SHADOW (είδη σκίασης):

Σχεδιάζοντας για τα social media (συνέχεια)
Τα γραφικά μάς βοηθούν και στα post για e-shop. Συνήθως, οι εικόνες που έρχονται αυτόματα από το link του προϊόντος είναι ελλιπείς, όσον αφορά την πληροφορία και κυρίως την αισθητική. Φροντίζω πάντα να σχεδιάζω νέα εικόνα, βάζοντας εκεί τις σημαντικότερες πληροφορίες.
Χάρη στο Illustrator, μπορούμε να φτιάξουμε εικόνες σχεδόν από το μηδέν όταν το υλικό από τον πελάτη δεν είναι επαρκές (π.χ. όταν δεν έχει εταιρικό site).
Τέλος, μια εικόνα που έγινε infographic και έφερε -κι αυτή- εξαιρετικά αποτελέσματα (Οικογενειακή Ταβέρνα “Απόμερα”):

Εν κατακλείδι, λοιπόν, σχεδιάζοντας για τα social media, τo Illustrator (ή το Corel) μπορούν να ενισχύσουν οπτικά και κυρίως επικοινωνιακά τις αναρτήσεις σας και να κάνουν τη διαφορά· απλά να θυμάστε πως η φωτογραφία έχει τον πρώτο λόγο.
TIP: Οι τίτλοι μπορούν να γίνουν Outline και να δουλευτούν γράμμα-γράμμα, είτε χρωματικά είτε διορθώντας το kerning είτε γραφιστικά (να επέμβετε στον σχεδιασμό τους). Συνήθως, χρησιμοποιώ γραμματοσειρές όπως η Highway Gothic ή Din Text της Parachute. Παλαιότερα είχα κολλήσει με την Premier της ίδιας εταιρείας, αλλά το ξεπέρασα.
Γενικά καλό είναι να δουλεύετε με γραμματοσειρές που έχουν σχεδιαστεί για Text· είναι με διαφορά πιο καλοσχεδιασμένες, ενώ διαθέτουν και όλα τα σχετικά βάρη.
Καλό σχεδιασμό!