Την πρώτη φορά που είδα spot UV ήταν στο εξωφύλλου ενός βιβλίου στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου. Ήταν ένα πέταλο από λουλούδι καλυμμένο με το βερνίκι και έμοιαζε να αιωρείται· σαν να ήταν σε μια επιφάνεια πάνω από το χαρτί. Δεν θα πω ψέματα… ψάρωσα. Άπλωσα το χέρι να το πιάσω, προσπαθώντας να καταλάβω τι έβλεπα. Ακόμα τότε δεν είχα ασχοληθεί με τις Γραφικές Τέχνες και δεν ήξερα από τοπικά βερνίκια και άλλα τέτοια, όμως η εικόνα αποτυπώθηκε στο μυαλό μου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να επιδιώκουμε με τη χρήση του Spot UV: την αίσθηση της τρίτης διάστασης στο επίπεδο χαρτί!
Στα σχεδόν πέντε χρόνια που κάνουμε συνεκτύπωση επαγγελματικών καρτών με Spot UV -κάθε Δευτέρα για όσους δεν το γνωρίζετε-, έχουμε δει κάθε πιθανό συνδυασμό από τους πελάτες μας και έχουμε δοκιμάσει αρκετούς από μόνοι μας. Όταν πετύχει είναι απίθανο, όταν αποτύχει είναι σαν να μην έγινε.
Και δεν μιλάω για την εφαρμογή του σαν εργασία μετεκτυπωτική. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την τεχνική του στο σχετικό μας άρθρο. Αναφέρομαι καθαρά στο σχεδιαστικό κομμάτι. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για επαγγελματικές κάρτες και οι επαγγελματικές κάρτες έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Καταρχάς, είναι μικρές. Πόση επιφάνεια μπορείς να καλύψεις; Αντίστοιχα, και τα στοιχεία πάνω σε μια επαγγελματική κάρτα είναι μικρά. Τι θα φανεί από το βερνίκι σε γράμματα που είναι μόνο κάποιες στιγμές;
Πού έχουμε καταλήξει μετά τις τόσες πολλές εφαρμογές που έχουμε δει; Το Spot UV για να “δείξει” θέλει ή χαμηλό έως καθόλου κοντράστ με το φόντο ή μεγάλη επιφάνεια -όχι όμως πολύ μεγάλη- ή όγκο. Φυσικά, συνδυάζοντας τα παραπάνω έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα…
Χαμηλό έως καθόλου κοντράστ με το φόντο
Όσο πιο κοντά είναι το χρώμα του φόντου με το χρώμα που βρίσκεται κάτω από το βερνίκι, τόσο πιο πολύ φαίνεται το βερνίκι. Σκεφτείτε μια επαγγελματική κάρτα με ένα σκουρόχρωμο λογότυπο, το οποίο θέλουμε να τονίσουμε με τοπικό UV. Αν ρίξουμε πάνω σε άσπρο φόντο το Spot UV, θα εξαφανιστεί. Θα φαίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες γωνίες όπου οι αντανακλάσεις θα το κάνουν να ξεχωρίζει. Αν αυτό είναι αρκετό για τις επαγγελματικές κάρτες του πελάτη μας, κανένα πρόβλημα. Το κάνουμε, μάλιστα, και με μεγάλη επιτυχία στις συμπτώσεις.
Όμως, υπάρχει μια πιο δημιουργική προσέγγιση. Αν το ρίξουμε πάνω σε σκούρο φόντο -οποιοδήποτε μονόχρωμο φόντο κάνει και όσο πιο σκούρο τόσο το καλύτερο-, τότε δημιουργούμε μια επιφάνεια που σχεδόν πάντα φαίνεται. Σίγουρα το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν κάνει για όλους. Η κάθε επαγγελματική κάρτα είναι διαφορετική και ο καθένας στη δουλειά του έχει διαφορετικές ανάγκες. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ πως δεν λέμε ότι είναι λάθος αν κάποιος βάλει μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο και πάνω τους τοπικό UV. Φτάνει να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρει στα χέρια του.
Μεγάλη επιφάνεια
Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια που καλύπτουμε με το τοπικό UV, τόσο πιο εύκολο είναι να πιάσει αντανάκλαση και να φανεί. Όμως, ο εντυπωσιασμός αυτός ενισχύεται μόνο από το ματ περιβάλλον της επαγγελματικής κάρτας με ματ πλαστικοποίηση. Έτσι λοιπόν, προτείνουμε η επιφάνεια του τοπικού UV να μην υπερβαίνει το 50% του συνόλου. Πολύ καλή τεχνική είναι αυτή του pattern στο φόντο μιας κάρτας. Δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη επιφάνεια από λεπτές γυαλιστερές γραμμές σε ματ περιβάλλον. Σε συνδυασμό με την τεχνική του χαμηλού κοντραστ (όπως παραπάνω), το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει.
Όγκος – Ενισχύοντας το Spot UV με Γκοφρέ
Συνδυάζοντας το τοπικό UV με γκοφρέ, δημιουργούμε την αγαπημένη μου επαγγελματική κάρτα. Χωρίς να ξεφύγουμε σε κόστος -εκμεταλλευόμαστε την συνεκτύπωση των καρτών με Spot UV-, βάζουμε το στοιχείο του όγκου στην επίπεδη επιφάνεια της κάρτας και μάλιστα στα σημεία που έχουμε καλύψει με τοπικό UV. Το φως αντανακλάται πάνω στις καμπύλες που δημιουργούνται από το γκοφρέ, κι έτσι αυτά τα στοιχεία ξεχωρίζουν από όπου κι αν τα κοιτάξουμε. Φυσικά, πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι στην πίσω όψη θα έχουμε το αποτύπωμα του γκοφρέ το οποίο δεν μπορούμε πάντα να το εκμεταλλευτούμε δημιουργικά.
Ελπίζω με αυτές τις λίγες οδηγίες να σας βοήθησα να δημιουργήσετε μια τέλεια επαγγελματική κάρτα με τοπικό UV ή τουλάχιστον να κατανοήσατε λίγο παραπάνω τις παγίδες που κρύβει η εφαρμογή του.
Για τη kartomania.gr,
Γιάννης Κ.