Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Οι σελιδοδείκτες είναι (συνήθως λεπτά και μακρόστενα) αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται για να διαχωρίσουν δύο σελίδες σε ένα βιβλίο ή οποιοδήποτε άλλο δεμένο τόμο.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι κατασκευασμένοι από χαρτί ή χαρτόνι και δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη-αναγνώστη να μπορεί να ανατρέξει εύκολα και γρήγορα στο σημείο όπου διέκοψε τη μελέτη. Εκτός από χαρτί οι σελιδοδείκτες μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από δέρμα, μέταλλο, ξύλο ή ύφασμα (π.χ. μετάξι) κ.α.

Οι σελιδοδείκτες είναι πρακτικοί και χρησιμοποιούνται κατά κόρον για διαφημιστική προβολή, ενώ για τους λάτρεις των βιβλίων, οι χειροποίητοι σελιδοδείκτες, εκτός από χρήσιμο δώρο είναι και έργα τέχνης.

Λίγη ιστορία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ενισχύεται η άποψη ότι οι πρώτοι σελιδοδείκτες αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σε χειρόγραφους δεμένους τόμους (κώδικες) τον 1ο αι. μ.Χ. 

Στην πράξη, το πρώτο δείγμα το έχουμε από τον 6ο αι. μ.Χ. και ήταν κατασκευασμένος από διακοσμημένο δέρμα επενδεδυμένο στο πίσω μέρος, με δερμάτινο λουράκι και βρέθηκε προσαρτημένος στο κάλυμμα ενός Κοπτικού Κώδικα που ανακαλύφθηκε στα χαλάσματα ενός μοναστηριού στην Αίγυπτο (Codex A, MS 813 Chester Beatty Library, Dublin).

Όπως προαναφέραμε τα πρώτα δείγματα χρήσης τους, τα έχουμε από τον 1ο έως και τον 11ο αι. μ.Χ. σε Κοπτικούς Κώδικες και από τον 8ο έως τον 12ο αι. μ.Χ. σε  Καρολίγγειους Κώδικες.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Ένας αρκετά συνηθισμένος σελιδοδείκτης αποτελείτο από μια μικρή ταινία περγαμηνής που συνδεόταν με την άκρη του φύλλου του τόμου (ή ένα κομμάτι ύφασμα ή σχοινί προσαρτημένο στην κεφαλή). Συνήθως μάλιστα, ήταν προσαρτημένος (κολλημένος) μόνιμα στο βιβλίο. 

…(και η ιστορία συνεχίζεται)

Καθώς τα πρώτα βιβλία ήταν αρκετά σπάνια και πολύτιμα, έγινε αμέσως κατανοητό ότι είναι απαραίτητο να μπορεί ο κάθε χρήστης του βιβλίου να ξέρει σε ποιό σημείο σταμάτησε τη μελέτη του, αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται χωρίς να δημιουργείται φθορά στο βιβλίο.

Από το 1850 και μετά αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι (και πλέον συλλεκτικοί) αποσπώμενοι σελιδοδείκτες. Κατά τη δεκαετία του 1860 υφασμάτινοι σελιδοδείκτες (κυρίως από μετάξι) άρχισαν να κατασκευάζονται στο Coventry της Αγγλίας.

Αρχικά οι περισσότεροι σελιδοδείκτες, λόγω υψηλού κόστους, χρησιμοποιούνταν σε βίβλους και βιβλία προσευχών. Από το 1880 και μετά αρχίζει να αυξάνεται η παραγωγή χάρτινων σελιδοδεικτών οπότε αρχίζει να παρατηρείται και αύξηση της χρήση τους, μαζί φυσικά με την εκρηκτική αύξηση της εκτύπωσης και κυκλοφορίας βιβλίων.

Οι σύγχρονοι σελιδοδείκτες είναι συνήθως χάρτινοι και βρίσκονται σε μία μεγάλη γκάμα σχεδίων και σχημάτων. Εκτός από χαρτί κατασκευάζονται από κορδέλα, ξύλο, πλαστικό, βινύλιο, ασήμι, χρυσό, τσόχα κ.α.

Χάρτινοι Σελιδοδείκτες

Τί; Πώς; Πού; Γιατί;

Η χάρτινοι σελιδοδείκτες έχουν κερδίσει σημαντική θέση στην αγορά και στην παραγωγή.

Είναι εύχρηστοι, πρακτικοί και βρίσκονται σε μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για διαφημιστικούς λόγους, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρακτική χρήση με τη διαφημιστική προβολή. Βιβλία, παιχνίδια, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, καταστήματα χαρτικών, φροντιστήρια, σχολεία και ξενοδοχεία, είναι μόνο μερικά δείγματα για το τι και ποιοι μπορούν να προβληθούν αποτελεσματικά και οικονομικά μέσω των χάρτινων σελιδοδεικτών.

Ο σελιδοδείκτης συνήθως προσφέρεται δωρεάν (π.χ. μαζί με την αγορά ενός βιβλίου, χαρτικών ειδών ή άλλων προϊόντων), διανέμεται μαζί με διδακτικό υλικό από φροντιστήρια και σχολεία, διανέμεται σε εκθέσεις και σχολικές τάξεις ή ακόμα και ως αυτόνομο διαφημιστικό υλικό προώθησης μιας επιχείρησης ή ενός προϊόντος.

Σχέδια, σχήματα και χρώματα μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν έναν σελιδοδείκτη ελκυστικό, εντυπωσιακό και να τραβάει τα βλέμματα.

Μπορούν να είναι απλοί ορθογώνιοι με ένα πρακτικό δημιουργικό και μπορούν να χρησιμοποιούνται, εκτός από… σελιδοδείκτες, ως υποδεκάμετρα με εκτυπωμένη συνήθως τη μέτρηση 20 εκατοστών ή χάρακες με τους οποίους μπορούμε να τραβήξουμε ίσιες γραμμές κλπ. Μπορούν να είναι τυπωμένοι μόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές, με τη δεύτερη επιλογή να είναι αυτή που προτιμάται περισσότερο από τους επαγγελματίες του χώρου. Η εκτύπωσή τους είναι (συνήθως) τετράχρωμη και μπορεί να δεχθεί αρκετές μετεκτυπωτικές εργασίες όπως τοπικό UV, γκοφρέ, πίκμανση κλπ.

 

Άλλη περίπτωση είναι στους σελιδοδείκτες να έχει χρησιμοποιηθεί κοπτικό καλούπι, δηλαδή να έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα που να ξεφεύγει από το κλασικό ορθογώνιο. Τα σχέδια δεν έχουν όριο και οι επαγγελματίες του χώρου αφήνουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους ελεύθερη με αποτέλεσμα την παραγωγή μερικών εντυπωσιακών σελιδοδεικτών που αγγίζουν τα όρια της τέχνης. Αν και όπως προαναφέραμε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τους σελιδοδείκτες, μικρά έργα τέχνης. Τρανό παράδειγμα η ύπαρξη του IFOB (International Friends Of Bookmarks – Διεθνείς Φίλοι Σελιδοδεικτών).

Μία ακόμα επιλογή είναι στους σελιδοδείκτες να γίνεται μια μικρή (ευθεία ή καμπύλη) κατά πλάτος τομή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον σελιδοδείκτη να εφαρμόζει στη σελίδα όπως (περίπου) ένας συνδετήρας, με αποτέλεσμα ένα μέρος του να εξέχει πάνω από τις σελίδες του βιβλίου.

Αυτό καθιστά τον σελιδοδείκτη όχι μόνο πρακτικό, αλλά μπορεί (ειδικά σε συνδυασμό με κάποιο κοπτικό), να παραχθεί ένας εντυπωσιακός σελιδοδείκτης που να μένει αξέχαστος σε όποιον τον δει και να είναι απολαυστικός για όποιον τον χρησιμοποιεί. Απλά φανταστείτε πόσο μοναδικός μπορεί να είναι ένας σελιδοδείκτης που εξέχει από το βιβλίο και έχει κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο σχέδιο, (είτε πρόκειται για την ουρά μιας φάλαινας που φαίνεται σαν να… βουτάει μέσα στο βιβλίο, είτε πρόκειται για το λογότυπο μιας εταιρείας, είτε πρόκειται για το… Big Ben).

 

Εμείς στην Kartomania.gr είμαστε έτοιμοι για να “δώσουμε σάρκα και οστά” στους σελιδοδείκτες που επιθυμούν οι πελάτες σας. Είτε πρόκειται για τους κλασικούς σελιδοδείκτες, είτε για πολύπλοκα σχέδια με κοπτικό και μετεκτυπωτικές εργασίες, τυπώνουμε τους σελιδοδείκτες της αρεσκείας σας, ενώ είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε απορία ή επιπλέον πληροφορία.

Pin It on Pinterest

Share This